Usposabljanje SD1

OKS vodi projekt športniku prijazno izobraževanje v šestih državah

OKS vodi projekt športniku prijazno izobraževanje v šestih državah
Olimpijski komite Slovenije vodi evropski projekt certificiranja športnikom prijaznega izobraževanja, v katerem sodeluje šest držav, poleg Slovenije še Nemčija, Portugalska, Belgija, Hrvaška in Makedonija. Devet partnerskih organizacij iz teh držav se je zbralo na tridnevnem seminarju, ki se je končal danes v Ljubljani.
"OKS bo prve certifikate projekta športnikom prijazno izobraževanje na ravni Slovenije podelil 24. aprila v prostorih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Gre za srednje šole, fakultete in univerze. Ta sistem v Evropi sploh še ni vzpostavljen. Dobili smo sofinanciranje tega projekta iz skladov EU, naša naloga pa je, da vzpostavimo sistem, ki pregledno pokaže športnikom, kje so zanje pogoji za izobraževanje taki, da omogočajo tudi nemoteno športno pot," je povedala nekdanja alpska smučarka Petra Robnik, ki vodi projekt dvojne kariere v OKS.

Dejala je, da so na tridnevnem sestanku nacionalni olimpijski komiteji in olimpijske akademije ter izobraževalne ustanove začeli s pripravami oblikovanja meril, s katerimi bodo vzpostavili ocenjevanje. Glavni cilj je po njenih besedah, da športniki uspešno končajo srednje šole in imajo nato olajšan prehod na višje stopnje izobraževanja prek mreže partnerskih ustanov. Športniki bodo tako lažje pridobili izobrazbo in bodo tako tudi v svoji drugi karieri po športni poti konkurenčni na trgu dela.

OKS ob podpori MIZŠ v Sloveniji že vodi in usmerja različne aktivnosti in programe za podporo športnikom in njihovim dvojnim karieram. Julija 2017 je bil objavljen prvi javni razpis za dodelitev certifikata športnikom prijaznega izobraževanja. Določeni so bili minimalni pogoji, ki jih mora imeti izobraževalni zavod, da lahko kandidira. Certifikat podelijo po dvostopenjskem postopku za srednje šole ter višje in visokošolsko izobraževanje. V prvi fazi OKS podeli priznanja za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja. V drugi fazi pa se dodeli certifikat izobraževalnim institucijam, ki izkazujejo, da pogoje za dvojno kariero športnikov zagotavljajo tudi v praksi.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji