Usposabljanje SD1

Bakla za evropske igre v Minsku tudi skozi Ljubljano

Bakla za evropske igre v Minsku tudi skozi Ljubljano
Olimpijska bakla ima dolgo tradicijo. Po vzoru "večjega brata" pa imajo svojo baklo tudi Evropske igre, ki bodo svojo drugo izvedbo, premiera je bila pred štirimi leti v Bakuju, letos doživele v beloruskem Minsku. Na svoji poti se bo bakla 8. maja ustavila tudi v Ljubljani.
Uradno je bila bakla prižgana že 14. marca v Rimu, na poti v Minsk pa je iz Rima potovala v Courmayeur, nato pa se bo preko severne Italije odpravila v Slovenijo. Po postanku v Ljubljani sledi še obisk Dunaja, Bratislave, Varšave, pot pa bo 19. junija sklenila v Minsku, kjer bodo dva dni kasneje z njo na stadionu Dinama na odprtju iger prižgali tudi olimpijski ogenj. V 100 dneh bo bakla opravila dobrih 2500 kilometrov poti.

Na dogodku v Sloveniji bo nosilec bakle telovadec Sašo Bertoncelj, ki je na premieri evropskih iger v Azerbajdžanu Sloveniji priboril edino zlato kolajno. Več pozornosti pa dogodku namenjajo v Belorusiji, kjer bodo med nosilci bakle tudi dvakratna zmagovalka odprtega prvenstva Avstralije v tenisu Viktorija Azarenka, štirikratna olimpijska prvakinja v biatlonu Darja Domračeva, nekdanji svetovni prvak v skoku s palico Vimitrij Markov in drugi športni zvezdniki.

Minsk ob organizaciji iger veliko stavi na dolge poti. Za maskoto so v Belorusiji namreč izbrali lisjaka Lesika. Gre za lik, ki je sposojen iz romana Antoina de Saint-Exuperyja Mali Princ. Lesik upodablja lisjaka, ki je Malemu princu svetoval v zvezi s prijateljstvom. Zdaj lisjak prijatelje išče po Evropi in v Minsk jih bo junija pripeljal kar 6000 (4000 športnikov in 2000 spremljevalcev).

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji