Predstavitev kandidatov za reprezentanco Slovenije EI Minsk 2019

Predstavitev kandidatov za reprezentanco Slovenije EI Minsk 2019
Na predstavitvi kandidatov za slovensko reprezentanco, ki bo nastopila na drugih evropskih igrah med 21. in 30. junijem v beloruskem Minsku, se je v Ljubljani ustavila tudi bakla miru EI.
Nosilec bakle, ki kljub močnemu vetru na visoki stavbi na robu nakupovalnega središča BTC v slovenski prestolnici ni ugasnila, je bil telovadec Sašo Bertoncelj, ki je na prvih EI v Azerbajdžanu Sloveniji priboril edino zlato kolajno.
"Sedaj so se mi vrnili tudi spomini na prve igre v Bakuju, tudi tam je bilo tako vetrovno, kot je danes. A so predvsem lepi spomini, lepa tekma je bila tedaj zame. Za druge športnike pa ne bom preveč pameten. Vsakdo ima svojo zgodbo, vsakemu je po svoje težko. A pravim tudi, uživajte, bodite mirni, pa tudi sproščeni, vendar ne preveč. Igre so velik dogodek, upam, da bodo postale tradicionalne in tako dobile še večji pomen," je zbranim povedal Bertoncelj.

Predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Janez Kocijančič je pojasnil, da so EI največje športno tekmovanje več športov v Evropi. "Osem športov bo imelo v Minsku olimpijske kvalifikacije za Tokio prihodnje leto. Evropa je zadnja celina, ki je začela prirejati svoje igre, tudi zato, ker imajo olimpijske igre veliko težo in moč na stari celini. Med drugim športniki iz naše celine osvojijo 50 odstotkov olimpijskih medalj na poletnih OI in čez 70 odstotkov na zimskih."

Glavno mesto Belorusije bo nasledilo Azerbajdžan, ki je poleti 2015 v Bakuju gostil prve EI. V Minsku bo nastopilo več kot 4000 športnikov in športnic iz 50 držav, ki se bodo merili v 15 športih in 23 disciplinah.
Slovenski predstavniki na igrah bodo znani v četrtek po seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije, nastopili pa v bodo v 13 športnih panogah: atletiki, badmintonu, boksu, cestnem kolesarstvu, športni gimnastiki, judu, kajaku in kanuju na mirnih vodah, karateju, košarki 3x3, lokostrelstvu, namiznem tenisu, rokoborbi in strelstvu.
"Upam, da smo že danes občutili duh EI, ki bodo junija v Minsku. Ogenj miru smo prižgali marca v Rimu kot simbol, da šport in kultura združujeta, politika pa včasih razdružuje. Maskota iger je lisjak, OKS pa ima tudi za simbol to žival in lahko rečem, da sta se dva slovanska lisjaka danes združila," je na maskoti, ki sta se hudomušno sukali med navzočimi na predstavitvi, opozorila Alena Kupčina, veleposlanica Belorusije na Dunaju, pristojna tudi za Slovenijo.

Bakla miru je bila tudi na Mont Blancu, ki je najvišja gora v Alpah in Evropski uniji, v 100 dneh bo opravila dobrih 2500 kilometrov poti, na slovesnosti pa jo je nosil tudi Janez Škrabec, častni konzul Belorusije v Sloveniji.
"Vesel sem, da lahko danes začnemo s simbolom miru. Če kdo, potem šport združuje in pomirja ter daje dodano vrednost za dobro počutje v življenju," je predsednik OKS Bogdan Gabrovec nagovoril zbrane, med katerimi je bil tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Bakla bo svojo pot 19. junija sklenila v Minsku, kjer bodo dva dni pozneje, na stadionu Dinama na slavnostni otvoritvi iger, prižgali tudi ''olimpijski ogenj''.

FOTOGALERIJA

VIDEO

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji