Olimpijske vrednote povezujejo

Olimpijske vrednote povezujejo
''Dopoldne smo napenjali možgane, popoldne pa mišice.'' Žan Košir
Junij ni le prvi poletni mesec, ampak tudi olimpijski. Letos se je začel z olimpijskim pohodom v Mariboru, vrhunec pa dosegel v sredo, 12. junija, ko so športniki, ki so sodelovali na največjem tekmovanju na svetu, obiskali osnovne šole in se družili z otroki.
 
Olimpijski komite Slovenije je na  dvanajstih koncih države širil olimpijski duh. Olimpijska urica z aktivnimi in nekdanjimi vrhunskimi športniki ter olimpijci, ki so s šolarji preživeli športno dopoldne, je minila v znamenju olimpijskih vrednost, spodbujanju gibanja, kot zdravega načina življenja, učenja, spoznavanja športnega duha in fair playa ter raziskovanja olimpizma. Gostje so otrokom približali šport in njegov pozitivni vpliv na življenje, obenem pa se spomnili svojih osnovnošolskih dni.  
 
“Spomnim se, kako smo s sošolci med urami prosili učitelje, ali  gremo lahko na stranišče, tam pa po radiu poslušali, kako so Slovenci tekmovali,” se svojih šolskih dni spominja Primož Kozmus, ki takrat še ni slutil, da bomo leta kasneje novice iz Ptičjega gnezda, stadiona v Pekingu, na katerem je leta 2008 osvojil zlato olimpijsko kolajno, nestrpno pričakovali tudi mi. Nekaterim je športno pot krojila želja po zmagah, pri drugih so bili za to zaslužni mentorji. “Učitelj Marko je bil tisti, zaradi katerega sem med vsemi športi na koncu izbral rokomet,” je povedal David Miklavčič, ki je leta 2016 nastopil na Olimpijskih igrah v Riu, leto zatem pa na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojil bron.
 
Niso pa vse zgodbe olimpijcev športno obarvane. Filip Flisar je svoje mesto pod soncem najprej iskal v glasbi: “S sošolcem sva imela skupino, a po nastopu na valeti, na katerem  sem pozabil besedilo, nato pa je začel nagajati še mikrofon, sem glasbo raje zamenjal za šport.” In tam tudi uspel. 
 
Olimpijci in športniki, med njimi Žan Košir, Meta Mačus, Rok Marguč, Jernej Damjan, Robert Kranjec, Primož Kobe, Gašper Vinčec, Iza Mlakar, Miha Šimenc in Teja Melink so v spomin na olimpijsko druženje šolam poklonili spominsko fotografijo s podpisom, ki bo na šolskih hodnikih navdihovala nove generacije športnikov, za katere bomo morda stiskali pesti v prihodnjih desetletjih. 

FOTOGALERIJA
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji