OI Pariz 2024

V Celju prvi domači preizkus v novi olimpijski disciplini

V Celju prvi domači preizkus v novi olimpijski disciplini
Knežje mesto bo ob koncu tedna prizorišče prvega domačega tekmovalnega preizkusa v novi olimpijski disciplini. Športne plezalke in športni plezalci se bodo za naslova državnega prvaka in državne prvakinje pomerili v olimpijski kombinaciji, ki bo na sporedu poletnih olimpijskih iger prihodnje leto v Tokiu na Japonskem.
Olimpijska kombinacija obsega hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje. V članski konkurenci bodo v Celju nastopili najboljši slovenski plezalci, ki nastopajo in zmagujejo v svetovnem pokalu. Najbolj zveneči imeni sta Janja Garnbret, večkratna skupna zmagovalka svetovnega pokala in svetovna prvakinja v športnem plezanju, in domačin Jernej Kruder, lani skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanskem plezanju in večkratni dobitnik medalj na največjih tekmovanjih.

Dvajsetletna Korošica je 9. junija postala prva športna plezalka v zgodovini, ki je zmagala prav na vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju v koledarskem letu. Sezono svetovnega pokala na balvanih je v Vailu v Koloradu sklenila s prvim naslovom zmagovalke balvanskega seštevka. Najboljši slovenski plezalci so že prestali ognjeni krst v novi olimpijski disciplini. Najboljša slovenska športna plezalka je lani na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku postala svetovna balvanska prvakinja, svetovna podprvakinja v težavnosti ter prva zmagovalka na svetu v olimpijski kombinaciji.

"Kombinacija je nova disciplina in v takšnem sistemu še marsikdo ni tekmoval, zato bo tekma v Celju tudi zelo dober trening za prihajajoče tekme, letošnje svetovno prvenstvo v kombinaciji, dodatne kvalifikacije za olimpijske igre, evropsko prvenstvo v kombinaciji in seveda same olimpijske igre," je pred celjsko premiero povedal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Za najžlahtnejša odličja se bo v japonski prestolnici merilo po 20 tekmovalk in 20 tekmovalcev. Japoncem kot gostiteljem pripadata dve mesti. Preostale kvote pa se bodo razdelile po posebnem ključu. Štirinajst (7 + 7) najboljših z avgustovskega svetovnega prvenstva, nadaljnjih 12 kvot (6 + 6) bo na voljo nižje uvrščenim z jakostne lestvice svetovnega pokala na olimpijskih kvalifikacijah, ki bodo od 28. novembra do 1. decembra v Toulousu v Franciji.

Preostalih 10 kvot (5 + 5) bodo razdelili na celinskih prvenstvih prihodnje leto (afriškem, azijskem, ameriškem, evropskem in prvenstvu Oceanije). Tripartitna komisija bo na koncu izbrala še tekmovalko in tekmovalca, ki si bosta zaslužila posebni povabili. Olimpijske vstopnice bodo razdelili tudi z upoštevanjem nacionalnih kvot.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji