Usposabljanje SD1

Tekmovanja na Evropskih igrah v polnem razmahu, prva zlata za Slovenijo

Tekmovanja na Evropskih igrah v polnem razmahu, prva zlata za Slovenijo
Danes so v tekmovalno areno od slovenskih športnikov vstopili košarkarji, kolesarji, judoisti, igralci namiznega tenisa, atleti in strelci v trapu. In že je tu prva zlata kolajna - atletinje Maje Mihalinec na 100 m.
Trojica slovenskih judoistov na evropskih igrah v Minsku je nastope sklenila že dopoldan. Anka Pogačnik je izpadla v uvodnem krogu, v drugem pa mlada Lia Ludvik in Martin Hojak.

Enaindvajsetletni Martin Hojak je imel v kategoriji do 73 kg v uvodu kar nekaj težav z leto mlajšim Luksemburžanom Claudiom Nunesom dos Santosom, ki ga je ugnal tudi lani na SP v Bakuju. Za zmago je zadostoval met za vazari sredi dvoboja, nato pa sta imela oba tekmovalca v parterju priložnost, da predčasno odločita boj, z nekaj sreče pa je judoist ljubljanskega Bežigrada prednost obdržal. Previsoka ovira za judoista iz prestolnice je bil v naslednjem nastopu Grk Georgios Azoidis, letos že tretji v Antalyi, ki je tekmo predčasno dobil z atraktivnim metom. "Res je izvedel dobro tehniko. Imel je dober gard, me prehitel in končalo se je, kot se je. Težko je kaj komentirati. Glede na vse poškodbe je bilo v redu, a zadovoljen res ne morem biti," je tekmi v Belorusiji komentiral Hojak.

V kategoriji do 63 kg je Slovenija že pred odhodom v Minsk zaradi poškodb ostala brez obeh najboljših bork, olimpijske prvakinje Tine Trstenjak in nadarjene Koprčanke Andreje Leški, ki vadi za Bežigradom. Mladinska evropska prvakinja Lia Ludvik se ob spremstvu generatorja slovenskih uspehov Marjana Fabjana kljub temu ni ustrašila premiere v članski eliti. Dobra polovica boja je bila dovolj, da je z atraktivnim metom za ippon "padla" osem let starejša Španka Cristina Perez Cabana.  A Ludvikovi tega nato ni uspelo ponoviti proti Poljakinji Karolini Talach, ki je mlado Štajerko poslala s tatamija. "Nisem nezadovoljna, saj je to moja prva tekma in nabiram prepotrebne izkušnje. Prva borba je bila res dobra, v drugi pa mi je zmanjkalo nekaj zbranosti. Nisem dovolj verjela vase, a počasi spoznavam, kaj me v tej konkurenci čaka in to mi bo prišlo prav že naslednje leto," je po tekmi povedala mlada tekmovalka, ki je navdušena tudi nad nastopom v Minsku, saj je prvič del olimpijske delegacije, v kateri so ob judoistih še številni drugi slovenski športniki.

Sedemindvajsetletna Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kg pa je morala trd oreh streti že v uvodu. Na drugi strani tatamija je bila nekdanja evropska podprvakinja Francozinja Margaux Pinot. Pogačnikova v dvoboju ni bila podrejena, vseeno pa delala napake in po treh opominih predčasno zapustila borišče. "Imela sem slab žreb. Francozinja je bila letos na velikih tekmah že dvakrat na stopničkah in manjkal mi je pravi napad, s katerim bi jo ogrozila. Vseskozi je bila hitrejša in nevarnejša, zato so sledile kazni," je po porazu povedala Gorenjka, ki se je iz celjskega Sankakuja vrnila v domači Triglav.

Slovenska atletska reprezentanca se je v ekipni tekmi uvrstila v torkovo četrtfinale evropskih iger v Minsku. V svoji skupini je za Rusijo - slednja se je neposredno uvrstila v polfinale, Francijo in Italijo zasedla četrto mesto, kar je bilo dovolj, da se je uvrstila med 16 najboljših reprezentanc.
V osmih posamičnih disciplinah sta zmagala Maja Mihalinec; ki je po končanih nastopih vseh skupin na koncu osvojila 1 mesto. Blizu kolajne je bila tudi štafeta 4x400 metrov v postavi Luka Janežič, Lovro Mesec Košir, Jerneja Smonkar in Anita Horvat, ki je po treh skupinah zasedala drugo mesto, v zadnji pa so bile hitrejše tri ekipe, tako da je končala na petem mestu. Druga v skupini  je bila v teku na 110 metrov z ovirami Joni Tomičič Prezelj, tretja pa Neja Filipič v skoku v daljino. Mihalinčeva je za osebnim rekordom  zaostala dve stotinki, za 12 stotink pa za normo za svetovno prvenstvo, ki bo med 28. septembrom in 6. oktobrom letos v Dohi.

Po prvem delu tekmovanja je imela Rusija 84 točk, Francija 64, Slovenija 58 in Italija 54, toda to ni bila končna razvrstitev, po tem točkovanju so izračunali še poseben časovni zaostanek, končni vrstni red je odločila mešana štafeta v teku na 800, 600, 400 in 200 metrov, tekmovalci so s tekom začeli glede na izračune čase in zaostanke za Rusi. V zasledovalni tekmi so nato Slovence, ki so nastopili v postavi Žan Rudolf, Tija Ocvirk, Jure Grkman in Maja Pogorevc, prehiteli Italijani.Tak format tekmovanja smo videli v Minsku prvič, zanimivo pa je tudi, da so svoj nov format preizkusili tudi tekmovalci v tehničnih disciplinah. Znotraj skupine so jih razvrstili na dve podskupini, v kateri so se merili v enem skoku ena na ena. Zmagovalci skupine so se uvrstili v dvoboj za prvo mesto, drugi za tretje in tretji za peto mesto. "Ali je to pošteno ali ne, ne bi razglabljala, lahko pa rečem da ni lahko. Imaš samo en poskus, popravnega izpita ni, prestopa ne smeš narediti, vse to pa utruja glavo," nov format ni navdušil Filipičeve, ki tako kot vsi drugi še ni najbolj seznanjena, kako tekmovanje poteka.

Slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić se na evropskih igrah ni uvrstil v osmino finala, 15. nosilec je izgubil že svoj uvodni dvoboj, potem ko je bil v prvih dveh krogih prost. S 4:3 ga je premagal Rus Kiril Skačkov, Hrastničan je vodil z 2:0, nato izenačil na 3:3, odločilni niz pa je izgubil z 10:12. Bojan Tokić se je uvrstil v osmino finala evropskih iger v Minsku. V svojem drugem dvoboju je držal obljubo, pokazal boljšo igro kot v prvem in gladko s 4:0 (11, 9, 3, 6) ugnal sedmega nosilca in finalista letošnjega MOP Slovenije Avstrijca Daniela Habesohna. Jutri se bo pomeril s kitajskim Slovakom Wang Yangom.

Zelo dobro je v kvalifikacijah strelcev na glinaste golobe v disciplini trap svoje delo opravil Denis Vatovec. Zasedel je osmo mesto, za finale najboljših šestih mu je zmanjkal le en zadetek. Boštjan Maček je bil 25., v ženski konkurenci je bila Jasmina Maček deveta.

Drugi poraz so zabeležili košarkarji 3x3, po Belorusiji so izgubili tudi proti Estoniji, ki so bili boljši s 14:12, čeprav so sredi tekme že precej zaostajali. Tako so  obstali v svoji skupini in že končali s tekmovanjem.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji