Zimske olimpijske igre 2026 bodo v Milanu in Cortini d'Ampezzo

Zimske olimpijske igre 2026 bodo v Milanu in Cortini d'Ampezzo
Mednarodni olimpijski komite je na današnji prvi generalni skupščini po selitvi na nov sedež v Lozani v Švici izbral prireditelja zimskih olimpijskih iger leta 2026. Za organizacijo sta se potegovala Švedska s Stockholmom in Arejem in Italija z Milanom in Cortino d'Ampezzo.
V nedeljo so po svetu obeležili olimpijski dan, danes pa je generalna skupščina Mok-a med Italijo in Švedsko izbrala prireditelja zimskih olimpijskih iger, ki se bodo dogajale med 6. in 22. februarjem 2026.

Za igre se je sprva trlo možnih kandidatov. A so od kandidatur odstopili tako Kanada s Calgaryjem, Turčija z Erzurumom, Japonska s Sapporom, Avstrija z Gradcem in Švica s Sionom.

V igri sta tako ostali samo dve kandidaturi, ki sta po ocenah Mok-a obe v skladu z načrti olimpijskega gibanja o ekonomsko vzdržnih, trajnostno usmerjenih in okoljsko osveščenih prirediteljih.

Kljub temu pa notranja vprašanja v obeh državah kandidatkah povzročajo nekaj skrbi olimpijski družini, saj na Švedskem v javnosti ni izrazite podpore organizaciji iger, Italija pa se že nekaj let sooča z javnofinančnimi težavami.

Leta 2022 bodo igre v Aziji, na Kitajskem, čez dobrih šest let in sedem mesecev pa se bodo najboljši zimski olimpijski športniki znova zbrali v Evropi.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji