Usposabljanje SD1

Nova zlata kolajna na Evropskih igrah v Minsku

Nova zlata kolajna na Evropskih igrah v Minsku
Toja Ellison, lokostrelka v disciplini sestavljeni lok, je na evropskih igrah Sloveniji priborila četrto kolajno in tretjo zlato. V finalu je po napetem boju premagala Rusinjo Natalijo Advejevo, zmagovalko je odločilo šele dodatno streljanje, v katerem je imela v Vikrčah rojena strelka, ki živi v ZDA, mirnejše živce.
Pred tem je danes Toja Ellison premagala še Estonko Marito Paas Meeri v četrtfinalu in Turkinjo Yesim Bostan, drugo s svetovne kakovostne lestvice, v polfinalu.

Za ženo slavnega lokostrelca Bradyja Ellisona, ki je na odprtju iger nosila slovensko zastavo, je to drugi največji uspeh v karieri, pred tem je bila v tej zaenkrat neolimpijski disciplini že tudi svetovna prvakinja. "Težek dan je za mano. Že pred finalom sem imela glavobol, a sem med dvobojem to odmislila. Finalni boj je bil prav poseben. Že kmalu sem si privoščila napako, zadela v sedmico, ne spomnim, kdaj sem tako zgrešila. Bržčas je bil za to kriv veter. A to mi je dalo dodaten zagon. Rekla sem si, da tako na lahko se pa ne bom dala. Imela sem izziv, v katerem sem neskončno uživala," se je veselila slovenska lokostrelka, ki se je pred poroko pisala Černe.

Kot sama pravi, ji uspeh veliko pomeni. "Ne znam opisati, koliko. V letošnji sezoni sem v življenjski formi, a sem bila peta ali šesta. Vedela sem, da streljam dovolj dobro za stopničke, a mi na njih ni uspelo splezati. Da mi je to uspelo tu, je nekaj enkratnega. Zahvalila bi se vsem, ki so mi pri tem pomagali, imela sem podporo ogromno ljudi, seveda pa ne smem pozabiti na mojega moža, ki je moj trener in psiholog," je dejala Slovenka, ki je bila v finalu že v zaostanku, a je tekmeci ves čas dihala za ovratnik, jo pred koncem ujela in si zagotovila dodatno streljanje.

V prvih dodatnih strelih sta obe zadeli desetko, Slovenka je to ponovila v drugem, Rusinja pa ni več zdržala pritiska, puščica je končala v osmici, tako da se je dvoboj na žalost številnih in glasnih ruskih navijačev končal s slovensko zmago. "Ves čas dvoboja sem bila sicer mirna, a napadalna, ostra. Uživala sem v vlogi zasledovalke. Uživala sem, ko sem videla tekmico, da se je začela jeziti, ko sem se ji približevala. Dobro je bilo tudi to, da sem streljala prva, tisti, ki je boljši na kakovostni lestvici, ima namreč pravico izbire, ali bo streljal prvi ali drugi. Tekmovalci večinoma izbiramo prvi položaj, je pa včasih celo boljše, da streljaš drugi, da pred tem pri tekmeci vidiš, kako piha veter," se je finalnega dvoboja spominjala tekmovalka, ki uradno živi v Arizoni, kot sama pravi, pa živi v zraku, saj ves čas potuje.

Odlično v Minsku kaže tudi kajakašici Anji Osterman, ki se bori za kolajne evropskega prvenstva. Po disciplini 500 metrov se je v finale uvrstila tudi na 200 metrov, in to s prepričljivo najboljšim časom polfinala. V četrtek se bo tako borila v dveh finalih A. Njen moški kolega Jošt Zakrajšek je danes v malem finalu na 1000 m, v finalu B zasedel drugo mesto, skupno pa 11.

Miha Ivanič se je od badmintonskega turnirja poslovil z zmago. Z 21:19, 18:21 in 21:10 je ugnal Italijana Rossaria Maddalonija, s tem je zasedel tretje mesto, kar pa je bilo premalo za uvrstitev med najboljših 16. Še tretjič je v skupini izgubila Lia Šalehar, z 21:10 in 21:5 jo je nadigrala zmagovalka skupine, Britanka Chloe Birch.

Rajmond Debevec je v svoji nekoč paradni disciplini trojni položaj, v kateri je na olimpijskih igrah v Sydneyju osvojil zlato kolajno, zasedel 32. mesto.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji