Usposabljanje SD1

Anja Osterman: Verjamem, da lahko še presežem Ponomarenkovo

Anja Osterman: Verjamem, da lahko še presežem Ponomarenkovo
Slovenska kajakašica na mirnih vodah Anja Osterman v letošnji sezoni zbira odlične rezultate. V svetovnem pokalu v dvojcu skupaj s starejšo kolegico Špelo Ponomarenko Janič, v enojcu pa je zelo dobre predstave kazala na evropskih igrah, v močni konkurenci je na 200 metrov zasedla četrto, na 500 pa sedmo mesto.
Da ni osvojila kolajne, so krive predvsem razmere. Koprčanka v močnem vetru, ki je tekmovanje spravilo na rob regularnosti, ni imela sreče s progami. V obeh je veslala na delu, kjer so bili valovi največji.

"Moram biti zadovoljna. Težko bi storila kaj več, rezerve nisem imela. Sem pa pokazala dobro pripravljenost, kar je pomembno pred nadaljevanjem sezone, predvsem pred avgustovskim svetovnim prvenstvom v Szegedu, kjer bova v dvojcu s Špelo lovila olimpijsko normo. Tam napake ne bo smelo biti, najboljših šest se bo uvrstilo na olimpijske igre, med temi bi morali biti tudi me," je zadovoljna s pripravljenostjo Ostermanova, ki je bila v polfinalu na 200 metrov celo najhitrejša, tudi s končnim četrtim mestom pa je dokazala, da sodi med najboljše kajakašice v Evropi in s tem tudi na svetu tudi v enojcih.

"Za svetovno prvenstvo se še nismo odločili, ali bo katera od naju nastopila tudi v enojcu. Vso našo pozornost želimo usmeriti na dvojec in se uvrstiti na olimpijske igre. V dveh disciplinah pa je tekmovati težko. Urnik praktično tega ne dopušča, pa tudi menjava čolna nikoli ni preprosta. Če bi katera od naju nastopila še v enojcu, bi s tem ogrozila naše želje v dvojcu. Najbrž bova rajši opravila eno stvar stoodstotno kot dve na pol," meni 26-letna kajakašica.

Čeprav tekmovalki vse upe polagata na dvojec, pa njun trening tega ne kaže. "Mi 90-odstotno treniramo v enojcu, le nekaj treningov opravimo skupno. Važno je, kako se ti pripraviš v enojcu. V dvojcu je važno le ujemanje, to pa nama s Špelo res super uspeva," je dejala Koprčanka, ki se sicer že nekaj časa ukvarja s kajakom, a je eksplodirala, ko jo je v "roke vzel" Stjepan Janić.

"Imam še dosti rezerv. Predvsem v tehniki, tehnika je najpomembnejša. Ni toliko važno, kakšne so tvoje mišice, koliko ti dvigneš v fitnesu, ampak, kako moč preneseš v zavesljaj," trdi Ostermanova, ki največ zaslug za napredek pripisuje prav Janiću: "Prevzel me je leta 2016, že naslednje leto sem imele super rezultate. Kar je on storil z mano, je neverjetno, res lahko rečem samo kapo dol. Žal mi je, da se mu nisem priključila že prej. Imam pa tudi odlično partnerico, ki mi veliko pomaga."

"Vsekakor je ona moj vzor, ona je vrh evropskega kajaka. Na olimpijskih igrah v Riu je za las zgrešila kolajno, osvojila je četrto mesto. Verjamem pa, da bom jaz še naprej toliko napredovala, da bom prišla na njeno raven in še presegla njene rezultate. Nekoč si tudi v enojcu želim olimpijsko kolajno."

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji