OI Pariz 2024

PZS z zloženko Varneje v gore poleti opozarja na varno pohajkovanje po našem čudovitem alpskem svetu

PZS z zloženko Varneje v gore poleti opozarja na varno pohajkovanje po našem čudovitem alpskem svetu
Število gorskih nesreč je v porastu, še posebej med turisti iz tujine. Slovenski alpski svet je zahteven in tudi v poznem poletju lahko naletimo na zaplate snega ali pa nas presenetijo popoldanske nevihte s strelami in burne vremenske spremembe.
Pri tem je zelo pomembna informacija, da so planinske poti v Sloveniji označene s Knafelčevo markacijo in razvrščene na zahtevnost: lahke planinske poti, zahtevne planinske poti, zelo zahtevne planinske poti.

Poudariti je treba, da je lahka planinska pot po planinskih terminologiji, to pa pomeni, da se po njej ne moreš sprehoditi v »supergah« in ni enaka potem kot npr. El Camino, Jakobova pot ali pa pot na Sv. Primoža. Lahka planinska pot je lahko za hoje nevajene obiskovalca in ob neprimerni obutvi zahteven zalogaj, še posebej ob dežju, ko skala in korenine postanejo spolzke.
 
Planinska zveza Slovenije je v zloženki Varneje v gore poleti (angleška različica) ponudila vse pomembne informacije o varnejšem obiskovanju gora: kako načrtovati planinsko turo, kakšne planinske poti imamo v Sloveniji, kaj vse naj bo v nahrbtniku, kakšno opremo potrebujemo in kako ukrepamo, če se zgodi nesreča ...
 
Priskrbite si svojo zloženko in se v gore odpravite varno. Zloženke najdete na Lokalnih turističnih organizacijah, Turistično informativnih centrih in planinskih društvih ali pa na spletni Planinske zveze Slovenije pod menijem Varneje v gore, kjer si lahko preberete podrobnejše nasvete o varnejšem obiskovanju gora.
 
Več informacij na www.varneje.pzs.si.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji