Usposabljanje SD1

Odštevanje se lahko začne: le še leto dni do začetka olimpijskega spektakla 2020

Odštevanje se lahko začne: le še leto dni do začetka olimpijskega spektakla 2020
Natanko čez leto dni, 24. julija 2020, se bodo v Tokiu s slavnostno otvoritvijo začele poletne olimpijske igre, ki bodo trajale vse do 9. avgusta 2020. Na igrah XXXII. olimpijade pričakujejo približno 11.000 športnikov, ki se bodo v 33 športih borili za rekordnih 339 kolajn.
Priprave na največji športni dogodek bolj ali manj potekajo po načrtih, še največ preglavic Japoncem povzročata visoka vročina in vlaga, ki vladata Tokiu v poletnih mesecih, po vročinskem valu ponavadi sledijo še tajfuni. Ko so bile poletne OI v Tokiu leta 1964, na katerih se je z naslovom olimpijskega prvaka izkazal legendarni slovenski telovadec Miro Cerar, zdajšnji posebni ambasador Slovenije med OI, so jih Japonci domiselno priredili oktobra.
Mestna oblast tako snuje številne rešitve tako za športnike kot navijače, da jim bo pomagala prebroditi visoke temperature. Športniki bodo nekatere tekme začenjali v zgodnjih jutranjih urah, tudi pred šesto, ko še ni tako vroče, med navijače pa bodo razdelili prenosne ventilatorje, šotore za senco ter tekočino.

Olimpijska bakla bo na pot po Japonski krenila 26. marca prihodnje leto v japonski prefekturi Fukushima, ki sta jo leta 2011 prizadela cunami ter jedrska katastrofa. Pot bakle bo potekala pod motom "Upanje razsvetljuje našo pot" in za Japonce predstavlja simbol okrevanja. Na olimpijski stadion bo prišla po 121 dneh poti po Japonski.
"Le še leto dni nas loči do olimpijskih iger 2020 v Tokiu," je dejala tokijska guvernerka Yuriko Koike: "Pripravili se bomo dobro, da bodo športniki lahko dosegali rekorde. Vse svoje moči bomo usmerili v pripravo na igre, želimo pa si, da se olimpijske igre športnikom, prebivalcem Tokia, vsem Japoncem ter obiskovalcem z vsega sveta vtisnejo v srce kot lep spomin za vse življenje."

Natanko leto dni pred največjim športnim dogodkom na svetu nestrpnost narašča tudi v slovenskem taboru. Slovenski športniki veljajo za izjemno uspešne na olimpijskih igrah, še posebej merjeno glede na število prebivalcev, kandidatov za medalje pa ne bo manjkalo niti v Tokiu. Slovenski tabor tako pričakuje uspešne poletne igre v vseh pogledih.
"Igre v Tokiu prihodnje leto pričakujemo z veliko mero optimizma. Glede na videno bo organizacijsko vse na mestu, s športnega vidika pa smo tudi optimisti. Imamo svoje kandidate za visoke uvrstitve, verjamemo, da tudi za medalje," je povedal generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko.
Po predvidevanjih OKS bo Slovenija v Tokio poslala od 60 do 80 športnikov, število pa je najbolj odvisno od tega, ali se bo na igre uvrstila tudi katera od reprezentanc v ekipnih športih, bodisi odbojkarska, rokometna ali košarkarska. Te bodo v naslednjih mesecih igrale kvalifikacijske turnirje.

Slovenija na poletnih olimpijskih igrah tako kot tudi na zimskih redno osvaja kolajne, glede na število prebivalcev pa se uvršča v sam svetovni vrh. Tako je na zadnjih poletnih igrah v Riu 2016 s štirimi medaljami (enim zlatom, dvema srebrnima in eno bronasto) zasedla sedmo mesto na svetu, štiri leta prej v Londonu je bila prav tako s štirimi medaljami šesta, v Pekingu leta 2008 pa s petimi medaljami peta.
Čeprav se uradni postopek izbora slovenskih potnikov za Tokio še ni začel, je glede na trenutne dosežke v disciplinah, ki so del poletnih iger, jasno, da bo Slovenija tudi tokrat lahko v igri za več medalj.
"Mislim, da ne manjka potencialnih kandidatov za medalje. Čeprav je prišlo do menjav generacij v nekaterih panogah, ki so v preteklosti osvajale medalje, ali pa so te v primerjavi s hitrim razvojem svetovne konkurence zdaj nekoliko zadaj, kot je recimo veslanje, plavanje ali atletika, imamo številne panoge, ki lahko posežejo po vrhunskih rezultatih," je dejal Perko.

V ospredju bodo v Sloveniji tradicionalno močne panoge, kot so judo, kajak in kanu ter jadranje, možnosti za najboljše uvrstitve pa imajo še kolesarji in tudi športni plezalci. Ti bodo v Tokiu na OI nastopili prvič.
"Ob tem pa se dobro zavedamo, tudi iz naših izkušenj, da so vedno možna tudi presenečenja, saj gre na OI za eno tekmo, kjer se na določen dan lahko izkažejo tisti, ki niso nujno povsem v vrhu skozi celotno sezono," je spomnil Perko.
Sicer pa je osnovni cilj OKS doseganje vrhunskih uvrstitev med najboljšo tretjino nastopajočih. Delež teh naj bi ostal enak kot pred štirimi leti, ko je Slovenija dosegla 13 uvrstitev med najboljših deset in še 24 uvrstitev med najboljših 20.

Organizacija odprave na OI in vsega, kar je s tem povezano, je za OKS velik projekt, ki predstavlja tudi zajeten finančen zalogaj. Letos in prihodnje leto je predviden proračun OKS za OI okoli 2,5 milijona evrov, pojasnjuje Perko. V to je sicer vključen tudi projekt promocije Slovenije na samih igrah.
Ta bo tudi tokrat potekal s pomočjo organizacije Slovenske hiše, ki bo nastanjena v osrčju olimpijskega dogajanja v mestni četrti Ginza, le 15 minut od olimpijske vasi. Delovala bo kot stičišče slovenskih športnikov in zainteresirane javnosti, obenem pa tudi kot platforma za poslovne, kulturne in turistične stike.
Samo za priprave športnikov na OI bo OKS porabil skoraj milijon evrov, tudi sicer pa bodo drugi športni programi pod okriljem OKS potekali v nezmanjšanem obsegu. Zato Perko ponavlja nedaven poziv krovne športne zveze v Sloveniji vladi o nujnem povišanju državnih sredstev za šport.
"Smo v pogovorih z ministrom, ki ima veliko posluha in se glede na vse resorje pod njegovim ministrstvom, torej poleg športa še izobraževanja in znanosti, trudi najti rešitve. Upamo, da bomo do njih tudi prišli še pravočasno."

Dejavnosti OKS pred OI se bodo v naslednjih mesecih močno okrepile. Merila za kandidate, ki bi lahko nastopili na igrah, so že sprejeta, jeseni bo sledil podpis pogodb s kandidati. V naslednjih mesecih bo potekal izbor potnikov glede na dosežene norme, ki se bo končal v začetku julija 2020. Takrat bo razgrnjena dokončna slovenska reprezentanca, pojasnjuje Perko.
Tudi v slovenskem taboru so, tako kot predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja, zelo zadovoljni z doslej videnimi olimpijskimi objekti. "Olimpijska vas, denimo, je izredno lepo urejena, deluje kompaktno, vse je na svojem mestu," je dejal Perko.
Zato pričakujejo izredno dobro organizirane igre. Ena od redkih skrbi za OKS, kot tudi za druge reprezentance, je izredna vročina in vlaga v japonski prestolnici v poletnem času in posledično tudi siceršnja aklimatizacija na razmere, tudi časovno razliko.

Zato bo OKS slovenskim športnikom, če bo to zanje časovno izvedljivo, omogočil obdobje prilagajanja. "Tu bomo iskali pravo ravnotežje med tem, da se športnik ustrezno aklimatizira, in tem, ko postane zasičen. Dokazano je namreč, da predolgo bivanje v olimpijski vasi vodi v zasičenost," je še povedal Perko, ki meni, da bodo slovenski športniki v Tokiu imeli vse potrebne pogoje za doseganje vrhunskih rezultatov.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji