OI Pariz 2024

Olimpijski simboli

Olimpijski simboli


Olimpijski ogenj
Olimpijske igre se odpirajo z razkošno slovesnostjo. Vrhunec je prižiganje olimpijskega plamena. Olimpijski ogenj prižigajo v spomin na Antične igre že od leta 1928. Prenašajo ga tekači iz Grčije na kraj prireditve iger od leta 1936 naprej. Skupine tekačev nosijo baklo iz grške Olimpije, mesta starodavnih iger, na stadion, kjer bodo potekale igre. Ta slovesnost izvira iz leta 1928, ko je francoz Pierre de Coubertin pozval športnike k vzdrževanju plamena obnovljenega olimpijskega duha.
 
Olimpijski krogi
Olimpijski krogi so znak MOK-a. To je eden najbolj cenjenih znakov na svetu. Gre za pet med seboj povezanih barvnih krogov (v zgornji vrsti trije in dva v spodnji), ki predstavljajo pet med seboj povezanih celin. Povezanost pomeni sožitje, medsebojno spoštovanje in prijateljstvo narodov petih celin planeta Zemlje. Barve so točno določene in predstavljajo: v zgornji vrsti (z leve proti desni): modra – Evropa, črna – Afrika, rdeča – Amerika, rumena - Azija in zelena Avstralija z Oceanijo.

Zastava MOK
Zastava MOK je bele barve, na njej pa je znak te organizacije. Bela barva simbolizira mir, simbolizira tudi antične olimpijske igre, čas, v katerem so se zaustavile vse vojne. Prvič je bila zastava izobešena na OI 1920 v Antwerpnu.

Olimpijsko geslo
Uradno geslo olimpijskih iger je »Citius, Altius, Fortius« (hitreje, višje, močneje) in ne  geslo »Pomembno je sodelovati in ne zmagati«.
 
Olimpijska himna
Himna olimpijskih iger je Olimpijska oda. Glasbo zanjo je napisal Grk Spyros Samaras, tekst pa Kostis Palamas. Prvič so jo izvedli že na prvih igrah v Atenah. Za športnike je to »državna himna«.
 
Olimpijska prisega
Prisego je pripravil  P. de Coubertin in športniki so prvič prisegli na olimpijskih igrah 1920 v Antwerpnu.
Takrat se je prisega glasila: »V imenu vseh tekmovalcev obljubljam, da se bomo na olimpijskih igrah borili pošteno in upoštevajoč predpise, tekmovali viteško - za slavo športa in v čast svojih ekip.«
Današnja uradna prisega, ki jo izbrani športnik prebere v imenu vseh, pa se glasi: »V imenu vseh nastopajočih športnikov prisegam, da bomo na teh olimpijskih igrah spoštovali in upoštevali pravila iger, zavezujemo se športu brez uporabe dopinga in prepovedanih substanc, ter bomo nastopili v pravem športnem duhu, za slavo športa in čast naše reprezentance.«
Športniki in sodniki prisegajo tudi na zimskih olimpijskih igrah od leta 1968, ko so bile igre v Ciudadu de Mexicu.
 
Naziv olimpijada
Simbol olimpijade je tudi po antičnih igrah prevzeti štiriletni cikel olimpijskih iger. Pri tem ne smemo zamenjevati dveh pojmov, in sicer: olimpijskih iger (tj. čas poteka iger, to je po navadi 14 dni) in olimpijad (ciklus štirih let; tj.  torej čas od enih do drugih olimpijskih iger).


Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji