Olimpijski dan

Olimpijski dan


ZAKAJ IN KAJ PRAZNUJEMO ?

23. junij 1894 predstavlja ustanovitev Mednarodnega olimpijskega komiteja in rojstni dan olimpijskih iger moderne dobe.  Nacionalni olimpijski komiteji širom sveta tako v mesecu juniju izvedejo številne športne dogodke, s katerimi obeležujemo ta poseben, Olimpijski dan.

Tudi Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez se bo pridružil svetovnemu gibanju in od 1. junija do 23. junija pripravil poseben dogodek posvečen temu zgodovinskemu trenutku, pomembnem za razvoj svetovnega in slovenskega športa.

Olimpijski dan ne poudarja le obeležitve rojstva sodobnih olimpijskih iger, temveč poziva k dejstvu, da je potrebno sprejeti in vzdrževati aktiven življenjski slog ter živeti olimpijske vrednote:
 
ODLIČNOST

PRIJATELJSTVO

SPOŠTOVANJE

 
 
 

ZGODOVINA OLIMPIJSKEGA DNE
  • 23. junija 1894 je bil v Parizu ustanovljen Mednarodni olimpijski komite in z njim oživljene olimpijske igre moderne dobe;
  • 23. junija 1948 se je Olimpijski dan prvič praznoval pod okriljem devetih nacionalnih olimpijskih komitejev Avstrije, Belgije, Kanade, Velike Britanije, Grčije, Portugalske, Švice, Urugvaja in Venezuele;
  • 1978 je Mednarodni olimpijski komite prvič pozval vse nacionalne olimpijske komiteje k skupnemu organiziranju Olimpijskega dne z namenom promocije olimpijskega gibanja v skladu s priporočenimi smernicami;
  • 23. junija 1987 se je  izoblikoval Olimpijski tek v okviru praznovanja Olimpijskega dne in v okviru katerega se je teklo 10 km pod okriljem 45 nacionalnih olimpijskih komitejev;
  • 23. junija 2008 smo se spominjali 60 let od začetka praznovanja Olimpijskega dne, ki je v teh letih prerasel v edino svetovno praznovanje olimpijskega gibanja, ki je razširil olimpijske vrednote v vsak kotiček sveta;

Obeležitev Olimpijskega dne temelji na treh aktivnostih:
GIBANJE, UČENJE in RAZISKOVANJE.

 
GIBANJE
Tek je ena izmed najlažjih in najbolj naravnih oblik gibanja, prinaša stroškovno učinkovitost in obvladuje in hkrati omogoča večjemu številu udeležencev sočasno aktivacijo brez nepotrebnih komplikacij. Iz omenjenih razlogov je bil tek izbran kot osnovna aktivnost v sklopu praznovanja.
 
UČENJE
Ena od najpomembnejših stvari , ki jo lahko damo otrokom, mladim in na splošno družbi v kateri živimo je, da jih naučimo vloge športa in olimpijskih vrednot v njihovem življenju. Z aktivacijo vrhunskega športnika, olimpijca, vzornika mladim tako lahko najlažje in najbolj učinkovito predstavimo vrednote kot so spoštovanje, fair play, odličnost, prijateljstvo, izobraževanje in zdrav način življenja.
 
RAZISKOVANJE
Na dogodku lahko s pomočjo športnika – gosta, raziskujemo in spoznavamo šport v katerem tekmuje, izkušnje, ki jih je športnik doživel na svoji življenjski poti, anekdote in prigode, pomembnost pridobivanja ustrezne izobrazbe za življenje po športni karieri. Olimpijski dan mora ostati udeležencu v spominu kot dogodek na katerem je spoznal nekaj novega, se srečal z znanim lokalnim vrhunskim športnikom iz svojega domačega okolja, slišal športnikove zgodbe, mu postavil kakšno vprašanje in se rokoval z njim ali pa celo slikal.
 
 
 
OLIMPIJSKI DAN 2020

Tudi v letu 2020 bomo v Sloveniji obeležili Olimpijski dan. Zaradi objektivnih razlogov povezanih z aktualno situacijo vezano na pojav virusa Covid-12 smo se letos odločili za praznovanje na nekoliko drugačen način. V preteklosti sta bila tek in skupno druženje z vrhunskimi slovenskimi športniki nepogrešljiva, tokrat pa bo obeležitev za vse ljubitelje športa, gibanja, sprostitve in zabave od najmlajših do najstarejših, prav posebna.  

Pridružite se nam pri reševanju OLIMPIJSKEGA KVIZA, kjer vam pravilni odgovori in malce sreče prinesejo olimpijsko majico in še kakšno presenečenje poleg. 

Vse sodelujoče vabimo, da se poleg športnega znanja dokažejo tudi v telesnih sposobnostih in sprejmejo OLIMPIJSKI IZZIV. Enotedenski preizkus telesne sposobnosti omogoča banka SKB in #vztrajam, ki v žrebanju sodelujočih zagotavlja lepe praktične nagrade. 


Olimpijski kviz in Olimpijski izziv potekata od 1. junija do 30. junija 2020. 

Pravila in pogoji nagradnega KVIZA ''Olimpijski dan''

Pravila in pogoji nagradnega IZZIVA ''Olimpijski dan''
 


Glavni sponzorji

Veliki sponzorji

Sponzorji