Imamo to. Peking prihajamo!

#športajmoinberimo: kaj brati, da diši po športu?

Kje se lahko srečajo slovenski klasiki kot so npr. France Prešeren, Simon Gregorčič in Oton Zupančič s sodobnimi poeti kot so npr. Dane Zajc, Niko Grafenauer, Andrej Rozman Roza, Peter Svetina in Anja Štefan ter naletijo še na reperja kot je Trkaj? Pri pouku slovenščine? Na proslavi ob kulturnem prazniku? V knjižnici, morda? Lahko pa v beatu, ki ustvari rep, da je flow čisto svoj in prinese rispekt.

Tokrat po športu dišijo knjige, ki so naše spremljevalke na poti do poezije, hkrati pa nam lahko z rimami in ritmom pomagajo pri športni vadbi ali pri miganju telesa in misli.
 
Za otroke, mladino in odrasle   Mali učbenik preživetja ali ščepec strokovne literature
 
»Preveri staro, predihaj novo. V novem je staro, v starem je bilo že novo. In daj CD naglas!« Tako nas k branju vabi Kla kla klasika, ki ponuja izbor slovenske poezije v raperski predelavi dr. Igorja Sakside in Roka Terkaja – Trkaja. Namenjena je mladim bralcem, pa tudi odraslim, ki spremljajo mlade. Klasična poezija ni »stara šara«: sporočilna in aktualna je, če ji le znamo prisluhniti in jo pogledati z očmi ljubezni. Posnetki, ki so dostopni na spletu, pomagajo mladim pri spoznavanju klasične poezije, ki je del učnega načrta..

Repki so Antologija odlične slovenske otroške poezije po izboru dr. Igorja Sakside, ki jo dopolnjujejo iskrivi repi Roka Terkaja in hudomušne ilustracije Igorja Šinkovca. Opremljeni so s QR-kodami, ki vodijo do zvočnih posnetkov, priložen je tudi cede z 12 pesmimi v odličnih izvedbah slovenskih reperjev (Trkaj, Emkej, Pižama, Nipke, Jose, Zlatko), Nece Falk in Ditke. Razdelek Mika me zven jezika prinaša pesmi o jezikovni igri, v Čarovnija poezija se zvrstijo nenavadne živali, rastline in pravljična bitja, Svet dvojine in množine pa prinaša pesmi o družini v vseh njenih razpoloženjskih odtenkih.

Knjigi, ki kar prekipevata od pozitivne energije, sta primerni za užitek, za pogovor, za potovanja ali pa npr. za glasbeno podlago pri športni vadbi saj je ritem pomemben pri vseh športih!
............
»Ali kdaj štejete ovčke? Zagotovo, če ne drugače pred spanjem. Niso samo na nebu, lahko jih najdete v nizu Malih učbenikov preživetja: Glavo gor! Le pogum! Vso srečo! Z ljubeznijo! Dobro spi! Vse v redu!, kjer nam prijazne ovčke na duhovit način predstavijo, kako z drobnimi gibi in preprostimi telesnimi vajami preprečimo slabo počutje, stres, strah ... Preberite in telovadite, mali, veliki, mladi, stari, sami ali v skupini ..., saj je "Vse v redu". Tudi Prežihovci iz totega Maribora smo telovadili skupaj z ovčkami.«, učiteljica športa Tea Mitrović iz OŠ Prežihov Voranc Maribor.

Claudia Croos – Műller je zdravnica, specialistka za nevrologijo, živčne bolezni in psihoterapijo. Kai Pannen je ilustrator in ustvarjalec risank. Dvojec je podpisan pod zbirko knjižic Mali učbenik preživetja, v kateri spoznamo metodo »BodytoBrain«, ki nas spodbudi, da razmišljamo o povezavi med gibanjem in našimi občutki. B2B je ena od številnih tehnik sproščanja, umirjanja, pogovarjanja s seboj, ki temelji na teoriji, da za učenje in 'telovadbo' možganov nikoli ni prepozno, saj se možgani ne nehajo učiti. Gibanje je uporabljeno kot preverjeno učinkovito sredstvo premagovanja strahu, treme ter vzpostavljanja notranjega miru. Avtorica opozori tudi na pomen dihanja, telovadbo obraznih mišic in jezika in nas vodi celo do cepetanja in valjanja po hrbtu.

Mladi športniki v času osamitve pogosto še bolj brskajo po sebi, občutijo stres, negotovost, tesnobo, se sprašujejo o smislu življenja ter hrepenijo po svoji strasti – športu. Morda jim kakšna preprosta strategija olajša preživetje tega čudnega obdobja.

»Moj način preživetja za vse zgoraj naštete težave je: sprehod, tek, aktivnost v naravi, takoj ali čimprej. Ura ni važna, včasih lahko tudi ob treh zjutraj. Nespečnost: brez večernih novic, kozarec toplega mleka z medom; zaspiš kot dojenček. In družba: pravi prijatelj, družina, dobri sodelavci«, meni športni pedagog Marko Fink. Te dni, ko ni družbe ob nas, pa si jo lahko najdemo tudi s pomočjo takšnih knjižic.

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo
 

Glavni sponzorji

Veliki sponzorji

Sponzorji