OI Pariz 2024

Miroslav Cerar bo vodja olimpijske reprezentance Slovenije Tokio 2020.

Miroslav Cerar bo vodja olimpijske reprezentance Slovenije Tokio 2020.
To so na redni seji sklenili člani Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. Gre za najnovejše priznanje olimpioniku, udeležencu treh olimpijskih iger, nosilcu zlatih kolajn na konju z ročaji z olimpijskih iger v Tokiu 1964 in Ciudad de Mexicu 1968 ter številnih odličij s svetovnih in evropskih prvenstev v športni gimnastiki.
»Štejem si v veliko čast, da bom vodil najboljše slovenske športnice in športnike na olimpijskih igrah v japonski prestolnici na katero me vežejo res lepi spomini. Ob zaupani nalogi Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije čutim predvsem veliko odgovornost in verjamem, da bom, ob pomoči strokovnega vodstva reprezentance Slovenije, kos zastavljeni nalogi«, je ob tej priložnosti dejal Miroslav Cerar, ki se te dni mudi na kongresu Svetovnega in Evropskega Fair play združenja v Budimpešti.
 
Eden najboljših slovenskih športnikov, še danes vzor številnim mladim je začel telovaditi z devetimi leti v tedanjem Telovadnem društvu Ljubljana  (pozneje Telesnovzgojno društvo Partizan Narodni dom, zdaj Športno društvo Narodni dom). Prvih telovadnih prvin ga je naučil Tomaž Šavnik, pot h gimnastičnim vrhuncem pa mu je najprej tlakoval takratni vodnik mladinskega oddelka Janez Šlibar, nato trener

Pri dvanajstih letih je postal pionirski prvak mesta Ljubljane. Njegova športna kariera je šla odtlej le še strmo navzgor.1955 in 1956 je postal mladinski državni prvak Jugoslavije. 1957 je prvič osvojil naslov članskega državnega prvaka SFRJ v mnogoboju, ki ga je uspešno branil vse do konca svoje športne poti.

Njegova neponovljiva mednarodna športna pot se je začela na svetovnem prvenstvu 1958 v Moskvi. Še dokaj neizkušen je osvojil bronasto kolajno na paradnem orodju – konju z ročaji. Še posebej je ostalo v spominu 17. svetovno prvenstvo v športni gimnastiki 1970, v ljubljanski dvorani Tivoli. Cerar je še enkrat postal svetovni prvak na konju z ročaji, povrhu pa so njegovi kolegi – Janez Brodnik, Milenko Kersnič, Avgust Küssl, Drago Šoštarič in Miloš Vratič – osvojili četrto mesto. 1955–70 je nanizal sedeminštirideset nastopov na drugih takratnih velikih gimnastičnih prireditvah in turnirjih, na katerih je požel štirideset zmag, štiri druga in tri tretja mesta.

Dobitnika Bloudkove nagrade za vrhunske športne dosežke 1965 so leta 1999  uvrstili v Mednarodni hram slavnih telovadk in telovadcev v Oklahoma Cityju, z Leonom Štukljem pa sta bila tudi prva, ki so ju izbrali v Hram slavnih slovenskih športnikov (2011).

Miroslav Cerar je prejemnik številnih odmevnih priznanj in nagrad. Že leta 1969 ga je Mednarodna gimnastična zveza počastila s posebnim priznanjem za njegov prispevek k napredku gimnastike. Prejel je najvišjo jugoslovansko državno nagrado AVNOJ (1969), državno odlikovanje SFRJ red zasluge za ljudstvo z zlato zvezdo (1964), najvišje priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja olimpijski red (L'Ordre Olympique, 1985) ter državno odlikovanje RS zlati red zaslug za velik prispevek na področju športa in izjemne dosežke v gimnastiki (2009).

Skupaj z Leonom Štukljem je bil Miroslav Cerar eden izmed dveh individualnih (so)ustanoviteljev Olimpijskega komiteja Slovenije (1991). V prvem mandatu je bil njegov podpredsednik, od samega začetka tudi član izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije. Od ustanovitve 1995 predseduje tudi Slovenski olimpijski akademiji. leta 1994 je postal član Evropskega gibanja za Fair play, pozneje tudi podpredsednik sveta svetovnega združenja za Fair play. Je ambasador Slovenije za šport, strpnost in Fair play v Svetu Evrope.

V času poletnih olimpijskih iger v Tokiu  bo Miroslav Cerar tudi ambasador Slovenske hiše.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji