Bakla 2024

Slovenski šport v zamejstvu

Slovenski šport v zamejstvu


OKS-ZŠZ prek svoje komisije za zamejski šport, že vresto let posebno skrb posveča športu rojakov, ki živijo v sosednjih državah.

Slovenske organizacije, ki povezujejo rojake in skrbijo za njihovo športno dejavnost so:
 

TRADICIONALNA NOVINARSKA KONFERENCA KOMISIJE ZA ZAMEJSKI ŠPORT OKS-ZŠZ

V sredo, 13. decembra 2023, so se predstavniki zamejskih združenj športnih društev iz Avstrije in Italije ter predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez zbrali na tradicionalni novinarski konferenci v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru.

Novinarska konferenca se je začela ob 12. uri in je sledila seji Komisije za zamejski šport. Na dogodku so zaradi predhodnih zadolžitev manjkali zamejci iz Madžarske in Hrvaške.

Prisotne na novinarski konferenci je uvodoma nagovoril predsednik OKS-ZŠZ Franjo Bobinac, ki je poudaril pomembnost ohranjanja slovenske zavesti z uporabo jezika v vsakdanjem življenju, krepitvijo sodelovanja in razvijanjem športa za vse na zamejskih območjih. "Šport je vezivno tkivo naše države in zamejcev, prav gotovo bi bilo brez tega manj Slovenstva v sosednjih državah,"  je med drugim dejal Bobinac.

Nato je beseda pripadla Ivanu Peterlinu, novemu predsedniku Komisije za zamejski šport OKS-ZŠZ. V prvem nagovoru v novi vlogi je tudi poudaril veselje ob pomembni prelomnici – da je bil za predsednika Komisije prvič izvoljen nekdo iz zamejskih območij. Poudaril je tudi zadovoljstvo ob krepitvi vezi in prepoznavnosti zamejskega športa kot del slovenske športne identitete. Obenem je izpostavil, da so bili na predstavitvi dosežkov zamejcev tudi dva podpredsednika OKS-ZŠZ Miran Kos, podpredsednik za področje športa za vse in Metod Ropret, podpredsednik za področje vrhunskega športa ter generalni sekretar Tomaž Jontes

"Mi se moramo za razliko od matice v svojih državah vsak dan boriti za slovenski jezik. Če čutiš, da imaš ob sebi matico, je vse veliko lažje. S prisotnostjo in z omenjenim mojim imenovanjem za predsednika je OKS to tudi dejansko dokazal," je zaključil Peterlin.

Slovenci v sosednjih državah tudi s športom ohranjajo nacionalno samobitnost. Predvsem to velja za tiste, ki živijo v Italiji in Avstriji, zaradi njihove zelo dobre organiziranosti. Primere sodelovanja in dosežke preteklega leta so tako zbranim predstavili predstavniki društev in njihovi povabljeni gostje.

Svoje delovanje so najprej predstavili zamejci iz Avstrije. Marijan Velik, predsednik Slovenske športne zveze na avstrijskem Koroškem, je dejal, da za ohranjanje slovenščine skrbijo s projektom Kampus, ki deluje z motom jezik, šola in šport. Izpostavil je uspehe odbojkarjev Doba, ki so bili v minuli sezoni avstrijski podprvaki in so igrali na zaključnem turnirju srednjeevropske lige. Prav tako je kot uspešne člane športne skupnosti slovenskih Korošcev omenil biatlonko Dunjo Zdovc, smučarske skakalce in skakalce iz Zahomca, Hannah Wiegele, Daniela Tschofeniga z uspehom v svetovnem pokalu ter Juliana Schmita, ki je v Kanadi osvojil ekipni mladinski svetovni naslov, kolesar Manolo Wrolich pa je postal avstrijski mladinski prvak. 
Franci Wiegele, nekdanji smučarski skakalec društva iz Zahomca, je predstavil izvedbo tekme za svetovni pokal v skokih v Beljaku, ki bo v začetku januarja. 

Po predstavitvi delegacije iz avstrijske Koroške, so preteklo leto in cilje za prihodnost predstavili tudi zamejci iz Italije. 
Ivan Peterlin, tokrat v vlogi predsednika Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, je, preden je predal besedo Evgenu Banu, Združenje kratko predstavil in omenil, da združuje 53 društev od Tržaškega, Goriškega do Benečije.
Tajnik zveze Evgen Ban je povedal, da za uvod omenil Zadružno kraško banko (ZKB) in se ji zahvalil za vso pomoč in podporo. Banka ima namreč več kot 100-letno zgodovino in je kot edina slovenska banka v Italiji ena izmed največjih podpornic slovenskih klubov in društev. V imenu ZKB je nastopil Gabriel Ferfolja, podpredsednik banke. Po končani predstavitvi je Ban predstavil dejavnosti, mejnike in aktivnosti zveze v preteklem letu. Pri tem se je zahvalil tudi vsem športnikom, ki so razveseljevali s svojimi dosežki.

"Mi živimo v državah, v katerih je bilo včasih zelo težko živeti kot Slovenec. Na srečo sedaj ni več tako. Še sedaj je pred mano slika, kako se slovenski premier Robert Golob in njegova italijanska kolegica Giorgia Meloni objemata, tega nismo bili vajeni v preteklosti," je svoje misli za zaključek novinarske konference povzel Peterlin.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji