Usposabljanje SD1

Tina Mrak in Veronika Macarol na OI 2020 po medaljo

Tina Mrak in Veronika Macarol na OI 2020 po medaljo
Tina Mrak in Veronika Macarol, najboljša slovenska ekipa lanskega leta in v zadnjih sezonah daleč najboljši slovenski jadralki, si prihodnje leto na olimpijskih igrah v Tokiu želita poseči po prvih treh mestih razreda 470 in si priboriti olimpijsko odličje.
Na prejšnjih OI 2016 v Riu de Janieru sta bili do zadnjega v boju za kolajno, na koncu pa pristali na šestem mestu. Tudi v naslednjih sezonah sta krojili svetovni vrh. "Po Riu pred dobrimi tremi leti je bilo nekaj grenkega priokusa, a zato sva dobili po OI dodatno moč, ker sva videli, kam sodiva v svetovnem vrhu. Zdaj delava na tem, da se v Tokio vrneva še močnejši. Cilj je medalja," je bila odločna krmarka Mrakova na že tradicionalnem zaključku sezone v Portorožu, kjer domuje njun klub Pirat.

"Januarja bova nastopili na svetovnem pokalu, sledili bodo treningi na Portugalskem, marca bo že na vrsti svetovno prvenstvo na Palmi de Mallorci, nato regata Princese Sofie ter trije sklopi priprav pred OI," je načrte v 2020 predstavila Mrakova.
Flokistko Macarolovo je pljučnica za dva tedna prikovala na posteljo in tudi preprečila treninge v naslednjem mesecu na Portugalskem, kjer bodo že zbrane nekatere najboljše posadke. Macarolova, ki je tudi slikarka, je bolezen sicer že prebolela, a je vseeno še ni mogla na tokratno predstavitev.
Je pa bila na druženju njena slika z jadrnico v središču, obdano z divjimi temno modrimi razpenjenimi valovi, repliko pa je navzočim delila Mrakova.
Slika ima tudi simbolni pomen, njuno novo jadrnico sta namreč poimenovali Fujin Korin, kar v japonščini pomeni bog vetra in groma. Deleža vzhajajočega sonca je bila letos že prizorišče treh pomembnih tekmovanj.
Avgusta sta na Mrakova in Macarolova v Enoshimi, kjer bodo prihodnje leto potekali olimpijski boji, tekmovali na dveh tekmah. Na svetovnem prvenstvu sta zasedli šesto mesto. Nato sta na predolimpijski regati v drugi polovici istega meseca na 11. mestu za las ostali brez regate za medalje.
"Avgusta je bil najin cilj, da testirava novo jadrnico. Prvič sva tam jadrali v obdobju, ko se bodo tam odvijale OI, sicer sva bili v Enoshimi spomladi ali jeseni. Dobili sva dobre občutke za jadrnico, tudi pogoji so bili dobri in nama ugajajo. Ozračje je toplo, veter je pihal s hitrostjo med 12 in 18 vozli, kar nama je tudi pisano na kožo in sva zato zelo uživali."
Letošnjo sezono sta začeli februarja v Miamiju, kjer sta na svetovnem pokalu branili lansko zmago, končali pa na šestem mestu. Aprila sta na 50. regati Princese Sofije v morju pred špansko Palmo de Mallorco zasedli tretje mesto.
Mesec dni pozneje se jima je povsem zalomilo na evropskem prvenstvu v San Remu, kjer sta tudi branili naslov, a končali na skupnem 17. mestu, kar 33 točk ju je ločilo od najboljše deseterice in regate za medalje.
Junija, tako kot večina najboljših na svetu, nista nastopili na finalni tekmi sezone za svetovni pokal v Marseillu. Sledili sta še obe omenjeni tekmi na Japonskem, kjer na svetovnem pokalu septembra nista nastopili.
Lani sta nanizali precej boljše izide, zmagali sta na dveh tekmah svetovnega pokala, evropski naslov jima je prinesel tudi prestižni naziv najboljše ekipe v Sloveniji 2018.
"Letos je bilo je nekaj uspešnih in manj uspešnih regat. S tretjim mestom na Palmi in šestim na SP na prizorišču OI 2020 sva lahko zadovoljni. Je pa še kar nekaj stvari, ki jih bova skušali odpraviti, predvsem vožnjo v 'orco'. Storili bova vse, da se čim bolje pripraviva na olimpijsko sezono," je končala Mrakova.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji