Usposabljanje SD1

Koronavirus pod posebnim dobnogledom organizatorjev Tokia

Koronavirus pod posebnim dobnogledom organizatorjev Tokia
Guvernerka Tokia Yuriko Koike je obljubila vpeljavo "strogih meril" za zaščito ljudi pred smrtonosnim virusom v luči bližajočih se olimpijskih iger. Na slovesnem odprtju 330 milijonov dolarjev vredne dvorane Ariake, prizorišča olimpijskega odbojkarskega turnirja, je dejala, da bodo implementirali stroge ukrepe v boju proti koronavirusu.
" Vpeljali bomo še strožje ukrepe v boju proti nalezljivi bolezni. Ta konec tedna imam pogovore z odgovornimi za varnost na olimpijskih igrah in varnost prebivalcev Tokia, podrobneje bomo predstavili načine, kako preprečiti širjenje virusa in okrepili testiranja," je dejala Koikejeva. Ob tem je pozvala meščane, naj si redno umivajo roke in nosijo kirurške maske, ki jim bodo pomagale pri zaščiti.

Japonska je svoje državljane že opozorila, naj vsa nenujna potovanja na Kitajsko, kjer se je izbruh virusa začel, odložijo, ob tem je močno omejila tudi vstop v državo. O okužbi z novim koronavirusom, ki je izbruhnil konec decembra v kitajskem Wuhanu in povzroča virusno pljučnico, po zadnjih podatkih pa zahteval 305 življenj, poročajo iz več kot 25 držav, okuženih je 14.300 ljudi. Vodja izvršnega odbora poletnih olimpijskih iger v Tokiu Toshiro Muto je priznal, da so organizatorji zelo zaskrbljeni zaradi koronavirusa ter njegovega učinka na priprave na največji športni dogodek letošnjega leta. Pred sestankom z Mednarodnim paralimpijskim komitejem (IPC) je Muto izrazil zaskrbljenost zaradi vse širšega dosega koronavirusa. "Smo zelo zaskrbljeni nad širjenjem virusa, ki se je pojavil kot hladen tuš v naših prizadevanjih za nemotene priprave na olimpijske igre," je dejal pred sestankom s predstavniki IPC. "Upam, da bodo virus izkoreninili čim prej. Načrtujemo celovito sodelovanje z Mednarodnim olimpijskim komitejem in mestom Tokio v boju proti virusu," je še zaključil.

Za zdaj na Japonskem ni bilo še nobene smrtne žrtve zaradi novega koronavirusa. Zaradi skrbi za zdravje športnikov so Mednarodni olimpijski komite in posamezne mednarodne športne zveze že odpovedali ali prestavili številne športne dogodke, med drugim tudi več olimpijskih kvalifikacij.

Japonski premier Shinzo Abe je potrdil, da bodo opozorilo za potovanja na Kitajsko zvišali na drugo (od štirih) stopnjo, ki svetuje ljudem, "naj se izognejo potovanju na Kitajsko, če ne gre za nujno stvar ali ni izjemnega pomena". Slovesno rezanje traku za novo dvorano Ariake pomeni, da je za zdaj gradnja od osmih stalnih športnih prizorišč Arena poteka le še na olimpijskem centru za vodne športe; ta bo predvidoma končana naslednji mesec.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji