Usposabljanje SD1

Mednarodni olimpijski komite odloča o novih korakih za izvedbo olimpijskih iger

Mednarodni olimpijski komite odloča o novih korakih za izvedbo olimpijskih iger
Mednarodni olimpijski komite ter vodilni možje mednarodnih športnih panožnih zvez so se danes prek posebne telekonference sestali in odločali o nadaljnjih korakih za izvedbo olimpijskih iger v Tokiu, ki jim vse bolj preti nevarnosti novega koronavirusa.
Predsednik Moka Thomas Bach bo v naslednjih dneh opravil pogovore s predstavniki športnikov, Mednarodno paralimpijsko zvezo (IPC) ter z mednarodnimi panožnimi zvezami, že jutri pa bo imel videokonferenco z nacionalnimi komiteji.

Izvršni odbor Moka danes ni sprejel nobene drastične odločitve, je pa deležnike in vse ostale, ki sodelujejo v pripravah za olimpijske igre, prosil, da storijo vse, da zajezijo morebitno nadaljnje širjenje novega koronavirusa, ki je ohromil svet športa. "Bolezen covid-19 vpliva tudi na priprave za olimpijske igre v Tokiu, položaj pa se spreminja iz dneva v dan," so sporočili in dodali, da so še vedno odločeni, da v naslednjih štirih mesecih ne bodo potrebni drastični prijemi v boju za nemoteno izvedbo olimpijskih iger ter da vse ostale špekulacije in predvidevanja zgolj škodijo normalnemu spoprijemanju z edinstvenimi težavami pred tako velikim dogodkom.

Mok še naprej spodbuja športnike, da se v zavetjih svojih domov po najboljših močeh pripravljajo na olimpijske igre. V naslednjih dneh se bodo tako organizatorji kot vodstvo Moka pogovarjali s predstavniki športnikov, ki bodo lahko izrazili svoje pomisleke glede položaja v svetu zaradi pandemije novega koronavirusa. Obenem se zavedajo, da imajo nekateri težave pri trenažnem procesu, mnoge panoge pa ne morejo zagotoviti kvalifikacijskih tekem (v tem trenutku je 57 odstotkov športnikov že kvalificiranih za nastop na OI), zaradi česar bodo v naslednjih mesecih pokazali zvrhano mero solidarnosti in vključenosti, ki krasita olimpijski duh.

Mok ima zato pripravljene ukrepe, s katerimi bi lahko določili preostale potnike v Tokio. Zaradi izrednih razmer pa ni izključeno niti povečanje števila udeležencev v posamičnih panogah. V začetku aprila pa bodo pri Moku pripravili revizijo kvalifikacijskih sistemov.
"Pri Moku smo samozavestni, da bodo strogi ukrepi pristojnih organov po svetu v izrednih razmerah pripomogli k zajezitvi širitve novega koronavirusa in se pridružujemo besedam japonskega premiera Shinza Abeja, ki je dejal, da bo človeštvo premagalo virus v boju za nemoteno izvedbo OI v Tokiu," so med drugim zapisali in se zavezali, da bodo skrbeli za zdravje vseh vpletenih v boju z novim koronavirusom ter zdravje in varnost športnikov, ki se medtem pripravljajo za dogodek njihovih življenj. Poudarili so še, da položaj iz dneva v dan spremljajo vse od sredine februarja, ko je bila vzpostavljena posebna delovna skupina, ki sodeluje s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), organizacijskim komitejem Tokio 2020 ter z japonskimi in mestnimi oblastmi v Tokiu.

Namen delovne skupine so koordinirani ukrepi v zvezi z boleznijo covid-19, obenem pa so pri Moku še enkrat poudarili, da jih pri odločitvah ne vodijo finančni vzgibi in da so pri nemoteni izvedbi priprav na olimpijske igre pomembnejši vsi ostali vidiki. V tem pogledu so že spremenili nekaj testnih tekmovanj ter tudi sam potek prižiga in poti olimpijske bakle do končnega cilja na dan otvoritve OI. "Zdravje in dobro počutje vseh vpletenih v pripravi na olimpijske igre je naša glavna skrb. Pripravili smo vse mogoče ukrepe, da zaščitimo interese športnikov, trenerjev in ekip. Smo olimpijska družina in med seboj se podpiramo v dobrih in zahtevnih časih. To nas v največji meri definira," je ob izjavi za javnost dejal predsednik Moka Thomas Bach.

Organizacijski odbor je z Mokom debatiral tudi o ostalih ukrepih, ki niso povezani z novim koronavirusom in so prav tako v veljavi ter se zaradi novega položaja v svetu niso spremenili. Pri tem je govora predvsem o trasah maratona, o zaščiti pred vročino, ki je napovedana za čas iger v Tokiu, ter o prometnih povezavah, ki so ključne točke, ki zahtevajo pozornost organizacijskega odbora.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji