Usposabljanje SD1

Organizatorji poletnih OI v Atenah prevzeli olimpijski ogenj

Organizatorji poletnih OI v Atenah prevzeli olimpijski ogenj
Organizatorji poletnih olimpijskih iger v Tokiu, ki navkljub pandemiji novega koronavirusa vztrajajo pri prvotnem datumu tekmovanj med 24. julijem in 9. avgustom, so danes v Atenah prevzeli olimpijski ogenj. Na skromni slovesnosti, ki je bila zaradi strahu pred širjenjem covida-19 zaprta za javnost, so na Panatenskem stadionu prevzeli plamenico.
Malo znana nekdanja japonska plavalka Naoko Imoto, ki živi v Grčiji, je na prizorišču prvih olimpijskih iger moderne dobe leta 1896 prevzela olimpijski ogenj, ki so ga prižgali minuli teden v antični Olimpiji. Za to, da bo ona pospremila plamenico na Japonsko, je izvedela le malo pred prireditvijo.
V času pandemije novega koronavirusa je tudi zračni promet močno omejen, tako da so se organizatorji spomnili na Imotovo, ki tako in tako živi v Grčiji.

V odsotnosti gledalcev je grški gimnastični olimpijski prvak Lefteris Petrounias odtekel krog s plamenico, olimpijska prvakinja v skoku s palico Katerina Stefanidi pa je prižgala ogenj na Panatenskem stadionu.
Šef grškega olimpijskega komiteja Spyros Capralos je ob tem dejal: "Upamo, da bo olimpijski plamen pogasil svetovno zdravstveno krizo, ki je nastala zaradi novega koronavirusasa."

Olimpijska plamenica naj bi na Japonsko pripotovala v petek. Pot olimpijske bakle pa se bo predvidoma začela 26. marca v prefekturi Fukushima, ki jo je leta 2011 prizadel potres, tsunami in nesreča jedrskega reaktorja.
Vodstvo Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) skupaj z organizatorji tokijskih iger še vedno vztraja, da bodo igre v Tokiu potekale v predvidenem terminu, čeprav so pozivi k odpovedi oziroma predstavitvi iger vse glasnejši.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji