Usposabljanje SD1

MOK se bo v roku štirih tednov odločil o usodi OI v Tokiu

MOK se bo v roku štirih tednov odločil o usodi OI v Tokiu
Mednarodni olimpijski komite je v izjavi za javnost sporočil, da bo v roku štirih tednov odločil, kaj storiti z olimpijskimi igrami v Tokiu, med scenariji pa je tudi preložitev. Dodali so še, da bodo v prihodnjih dneh pospešili razprave pred končno odločitvijo.
"Med scenariji so tudi spremembe prvotnih načrtov za izvedbo iger z začetkom dne 24. julija, obenem pa obstaja možnost za spremembo datuma začetka iger," je Mok sporočil v izjavi za javnost in poudaril, da jih je v to odločitev prisililo hitro spreminjanje razmer v boju z novim koronavirusom. Poudarili so, da so na Japonskem razmere boljše kot drugod po svetu, a razumejo japonske organizatorje, da želijo zagotoviti kar najboljšo zaščito javnega zdravja. So pa dodali, da ne morejo prezreti razmer v državah članicah, kjer je izbruh bolezni covid-19 terjal številne žrtve.

Mok dodaja, da se morajo v naslednjih tednih spoprijeti s številnimi izzivi, med katerimi so preučevanje zakupljenih nočitev tako zvez kot navijačev, koledarji ter tekmovalni spored 33 športov, v katerih bodo tekmovali na OI, ter morebitna sprememba prizorišč, ki zaradi zdajšnjih razmer niso več primerna za tekmovanja. "Mok bo v sodelovanju z organizacijskim komitejem, japonskimi oblastmi ter mestnimi oblastmi v Tokiu začel s podrobnimi analizami različnih scenarijev v luči neprestanih sprememb zdravstvenih razmer v svetu. Prepričani smo, da bomo v roku štirih tednov zaključili z razpravami in sprejeli najboljšo odločitev," so sporočili v izjavi za javnost, potem ko so pred tem o tej možnosti pisali tudi nekateri svetovni mediji, med njimi tudi BBC, CBC. Novinar BBC Dan Roan je okoli 18. ure na družabnih omrežjih zapisal, da se je Mok zaradi vse večjih kritik do stališča, da priprave na veledogodek v Tokiu potekajo po načrtih, sestal na izredni videokonferenci.

Mediji po svetu so obenem prepričani, da je štiritedensko obdobje zgolj okvir, v katerem bodo dorekli podrobnosti za preložitev iger, ki se napovedujejo zaradi vse večjega pritiska športnikov po svetu ter njihovih panožnih zvez. Med drugim se je ta teden oglasil tudi Olimpijski komite Slovenije. Predsednik Bogdan Gabrovec je odločno dejal, da ne razume, zakaj Mok odlaša s svojo odločitvijo o prestavljenih igrah, kmalu pa so sledili tudi pozivi z nekaterih drugih nacionalnih olimpijskih komitejev in številnih zvez.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji