Usposabljanje SD1

Kanadskih športnikov ne bo na OI, Avstralci se pripravljajo na prestavitev

Kanadskih športnikov ne bo na OI, Avstralci se pripravljajo na prestavitev
Da je prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu zaradi pandemije koronavirusa nujna, potrjuje vse več odločitev na mednarodni ravni. Vsak dan več je tistih, ki odločno nasprotujejo izvedbi iger v prvotnem koledarskem načrtu.
Kanada je danes že napovedala, da svojih športnikov ne bo poslala na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu, poročajo agencije. V Avstraliji se pripravljajo na prestavitev.

V kanadskem olimpijskem komiteju so športnike na svoji spletni strani obvestili, da bo kanadska odprava šla na igre le v primeru prestavitve. "To ni bojkot iger," pa vodjo komunikacij tamkajšnjega olimpijskega komiteja Photija Sotiropoulusa povzema nemška tiskovna agencija. Ta dodaja, da bodo kanadski športniki z veseljem sodelovali v kasnejšem terminu, ko ne bo več tveganja za zdravje športnikov, če bo do prestavitve iger prišlo. Kanadski olimpijski in paraolimpijski komite sta o odločitvi obvestila tudi Mednarodni olimpijski komite ter mu izrekla vso podporo pri prestavitvi iger, tudi v zvezi s spreminjanjem zelo kompleksnega mednarodnega koledarja športa. V Kanadi poudarjajo, da prav nič ni pomembnejše od zdravja ljudi in športnikov.

Podobno razmišljajo v Avstraliji, kjer neudeležbe na igrah sicer niso napovedali, a so že pozvali športnike, naj se pripravijo na prestavitev iger na poletje 2021. "Jasno je, da iger julija letos ne bo moč izvesti. Naši športniki so bili izjemni na treningu in pripravah, stres in nejasnost položaja pa sta tudi njim povzročata velik stres," je dejal vodja avstralske olimpijske delegacije In Chesterman.

Igre v Tokiu so še vedno načrtovane za obdobje med 24. julijem in 9. avgustom letos. Vse bolj pa se napoveduje prestavitev iger vsaj na jesen, morda tudi na kasnejše obdobje. To je danes v Tokiu potrdil tudi japonski premier Shinzo Abe, ki je v parlamentu prvič omenil možnost prestavitve olimpijskih iger. Mednarodni olimpijski komite pa je v nedeljo napovedal, da bo odločitev o prestavitvi iger sprejel v štirih tednih.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji