OI Pariz 2024

Slovenija ima novega olimpionika, judoistko Tino Trstenjak

Slovenija ima novega olimpionika, judoistko Tino Trstenjak
Odlični izidi slovenskih olimpijcev, v prvi vrsti briljanten dosežek Tine Trstenjak, so obeležili današnje slovenske nastope na igrah v Riu.
Prva slovenska junakinja olimpijskih iger v Rio de Janeiru je judoistka Tina Trstenjak, ki se je vpisala na seznam slovenskih dobitnikov zlate olimpijske kolajne. Najbolj tesen je bil uvod z Italijanko Edwige Gwend, kjer je Trstenjakova delovala suvereno, napredovala pa po vsega dveh opominih za tekmico. Bronasta z azijskih iger Kitajka Junxio Yang v četrtfinalu, zmagovalka panameriških iger Brazilka Mariane Silva v polfinalu in svetovna prvakinja iz leta 2014 Francozinja Clarisse Agbegnenou v finalu pa so predčasno zapustile tatami, potem ko so se znašle v jeklenem prijemu slovenske šampionke. "Morda mi leži ta prijem. To veliko treniramo in vesela sem, da imam nekaj, kar tekmicam ne paše," je ocenila tekmovalka, ki bo čez 14 dni dopolnila 26 let, največje darilo pa si je vnaprej pripravila kar sama. A pot do uspeha v dvorani Carioca 2 v olimpijskem parku je bila veliko več kot trije končni prijemi. Posebej težki sta bili popoldanski tekmi, v katerih so se merile štiri najboljše judoistke na turnirju. "S trenerjem Marjanom Fabjanom sva naredila zelo dobro taktiko. Borba z Brazilko je bila zelo težka, ker je imela na svoji strani publiko. Ostala sem skoncentrirana in vesela sem, da mi je uspelo. S Francozinjo pa se zelo dobro poznava, je zelo močna, a spet sem imela dobro taktiko, izkoristila sem njeno napako in uspelo mi je." "To so sanje vsakega športnika, ko pride na olimpijske igre. Vedela sem, da mi lahko uspe, saj imam dobro podporo doma in v trenerju, pa tudi v klubu med sotekmovalci in sparing partnerji. Glede na vse, kar sem prestala in čemu vse sem se odpovedala, sem verjela vase." A res verjeti v medaljo je začela šele po vseh zadnjih uspehih. "Vedela sem, da imam vse možnosti, čeprav so olimpijske igre neko povsem drugo tekmovanje, na katerem lahko zmaga vsak, a tukaj sem res verjela vase."
Za večino tekmovalcev bi bila vloga prve favoritinje, Trstenjakova je na tekmo pripotovala kot aktualna evropska in svetovna prvakinja ter vodilna na svetovni jakostni lestvici, tudi breme. Slovenka pa je vlogo odigrala v slogu izkušene šampionke. "S pritiskom se nisem obremenjevala, čeprav vem, da sem psihično zelo močna. Šla sem iz borbe v borbo. Pred finalom pa sem tako ali tako vedela, da nimam česa izgubiti. Finale odločajo napake, stotinka sekunde. Šla sem na vse ali nič in vesela sem, da se je obrnilo v mojo korist."

Kanuist Benjamin Savšek je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru po dveh dotikih vratc osvojil šesto mesto v slalomu na divjih vodah in s tem za dve mesti izboljšal uvrstitev s prejšnjih OI v Londonu 2012. "Seveda sem malce razočaran, saj vsi vemo, po kaj sem prišel v Rio. Napadal sem, dal sem od sebe, upal na najboljši razplet, žal pa sem naredil dva dotika. In to zelo nežna, sploh nisem vedel, da sem se dotaknil vratc. Štiri sekunde pribitka pa je malo preveč za naskok na vrh. Potrudil sem se, ni se mi izšlo, kaj drugega ne morem reči," so bile prve besede Ljubljančana, ki tako po petih kolajnah z največjih tekmovanj še naprej ostaja brez olimpijske kolajne.

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je odlično začel olimpijske boje v Rio de Janieru. V uvodnih dveh plovih je zasedel tretje in prvo mesto ter je skupno na vrhu. Ima štiri točke, s sedmimi mu sledi Turek Alican Kaynar, tretji pa je z desetimi Argentinec Facundo Olezza Bazan. Jadralci v razredu finn bodo v Riu skupno odjadrali deset plovov in nato še regato za kolajne. Naslednja dva plova bosta na sporedu v sredo.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v drugem krogu skupine B olimpijskega turnirja v Rio de Janeiru premagala Brazilijo z 31:28 (16:13). Brazilski rokometaši so v uvodni tekmi skupine B olimpijskega turnirja z zmago proti Poljski, tretjeuvrščeni reprezentanci zadnjega svetovnega prvenstva, pripravili veliko presenečenje, medtem ko je bila zmaga Slovencev proti Egiptu pričakovana, vendar so do nje prišli šele 15 sekund pred koncem tekme, ko je bil uspešen najmlajši v reprezentanci Blaž Janc. Proti domačinom olimpijskih iger so izbranci Veselina Vujovića prikazali boljšo igro, bili ves čas v vodstvu, Brazilci pa so le dvakrat izenačili izid. Prvič pri izidu 1:1, drugi in zadnjič pri 4:4, kar je samo potrdilo slovensko premoč. Najboljši strelca v slovenski izbrani vrsti sta bila Blaž Janc s šestimi goli in Jure Dolenec, ki je dosegel pet golov.

Slovenski rekorder na 100 m prosto Anže Tavčar je dobil potrditev, da se je v elitni disciplini plavanja na 100 m prosto, to je potrdilo tudi število novinarjev na jutranji tekmi, v letošnji sezoni popolnoma približal najboljšim na svetu. Njegov državni rekord 48,88, dosežen na evropskem prvenstvu v Londonu, je vsega tri desetinke sekunde, slabši od izida, potrebnega za olimpijski polfinale. Danes je Tavčar z 49,38 osvojil 36. mesto, za najhitrejšim Avstralcem Kylom Chalmersom (47,90) pa zaostal skoraj sekundo in pol, v kateri se je pred njim zvrstilo 35 tekmovalcev. Za tekmo je bila vnovič značilna izredna gostota izidov, saj je najboljših 16 plavalcev ločilo dobrih šest desetink sekunde."Z današnjim izidom nisem povsem zadovoljen, vesel pa sem, da sem dobil priložnost na olimpijskih igrah. To je velika izkušnja, ki bo pomembna za svetovno prvenstvo prihodnje leto na Madžarskem. Seveda sem si želel kakšen osebni rekord tukaj, a je za mano izredno naporna sezona s študijem in plavanjem. Imel sem kar pet vrhov forme in izredno sem zadovoljen z doseženim. Veselim se dela naprej," je po tekmi povedal Tavčar in dodal, da si še kako želi, da bi bil lahko eno leto profesionalni plavalec in se posvetil samo športu, kar pa je glede na pogodbo, ki jo ima z ameriško univerzo Indiana nemogoče. Zato pa je bil tam deležen izredne časti, saj bo v Indiani prihodnje leto kapetan tamkajšnje ekipe.

Plavalka Anja Klinar je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru poskrbela za prvi vidnejši uspeh slovenskih plavalcev. Na 200 metrov delfin si je s 14. izidom 2:08,43 priplavala 14. mesto in večerni polfinale.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji