Marko Račič danes praznuje 100 let

Marko Račič danes praznuje 100 let
Najstarejši slovenski olimpijec je danes v krogu hčerke in njene družine zaokrožil častitljivih 100 let. Leta 1948 je na poletnih olimpijskih igrah v Londonu nastopil v teku na 400 m. Poleg na omenjenih je 1946 v Oslu in 1950 v Bruslju nastopil na Evropskem atletskem prvenstvu. Uspešno je zastopal barve Jugoslavije tudi na Balkanskih igrah.
Marko Račič se je rodil 25. aprila 1920 v Adlešičih, v Beli krajini. Svojo prvo uradno tekmo je odtekel pri sedemnajstih – na 100 m, kasneje je osvajal naslove in kolajne tudi na še enkrat daljši stezi. Po končani srednji šoli je pot Marka Račiča zanesla v Beograd, kjer je na Institutu za šport nadaljeval s treningi. Postal je član Partizana in njegova atletska kariera ter uspehi so planili k višku. Številni naslovi državnega prvaka in odlični rezultati so mu utrli pot na mednarodno prizorišče. V času ukvarjanja s svojo veliko ljubeznijo je dosegel več kot 20 državnih rekordov v različnih atletskih disciplinah.

Tudi po končani karieri je Marko Račič nadaljeval svoje delo v atletiki, kjer je opravljal številne funkcije. Leta 1953 je postal trener, od leta 1960 do 1968 je vodil žensko atletsko vrsto Jugoslavije. Svoje bogato znanje je kot trener razdajal  mladim tudi v Kuvajtu in na Švedskem. Kasneje je bil znan atletski sodnik. Bil je član organizacijskega komiteja Sredozemskih iger v Splitu leta 1979, zimskih Olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984 in letne Univerzijade v Zagrebu leta 1987.

Za svoje predano delo v atletiki je prejel Marko Račič številna priznanja. Zlati znak Evropske atletske zveze, priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja zaradi njegovega doprinosa k amaterskemu športu, Marko je tudi prejemnik Bloudkove nagrade. Neprecenljiv je njegov prispevek v statistiki in publicistiki, med drugim, je sodeloval tudi pri pripravah in dopolnitvah publikacije Naši olimpijci.

31 marca je napolnila 90 let ( 31.marec 1930) telovadka Ruža Vojsk, olimpijka, ki je na olimpijskih igrah v Londonu 1948 nastopala za Jugoslavijo, bila v ekipni tekmi sedma, v posamični konkurenci pa je zasedla 48 mesto. Kmalu po igrah v Londonu  je kot politična emigrantka zapustila Slovenijo ter jo prvič (in edinkrat) obiskala šele pol stoletja pozneje (1998, ko je imela obletnico mature). Odšla je v Nemčijo, od tam v Pariz, od leta 1968 pa živi v New Yorku.

Vojskova je tekmovala le na olimpijskih igrah v Londonu, kot gledalka pa je njihova stalna spremljevalka. Bila je na desetih: v Montrealu, Los Angelesu, Atlanti, Sydneyju, Salt Lake Cityju, Atenah, Pekingu, Torinu, Vancouvru, Londonu.
 
Ruža in Marko, vse najboljše in pazita nase!
 
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji