Usposabljanje SD1

Seja Strokovnega sveta športa za vse in sestanek vodij regijskih pisarn

Seja Strokovnega sveta športa za vse in sestanek vodij regijskih pisarn
V prostorih Gimnastičnega centra Ljubljana je bila 12. seja strokovnega sveta športa za vse in 11. sestanek vodij regijskih pisarn Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez.
11. seja strokovnega sveta športa za vse in 10. sestanek vodij regijskih pisarn sta bila sicer 22. aprila prek videokonference, tokrat pa je bila prvič po postopnem sproščanju ukrepov za preprečevanje epidemije koronavirusa (COVID 19) in ob upoštevanju vseh strokovnih priporočil NIJZ organizirana v živo.

V uvodni točki je prvi podpredsednik OKS-ZŠZ, mag. Janez Sodržnik predstavil aktivnosti OKS-ZŠZ v obdobju epidemije in pobudah podpore športu tako na ravni države kot lokalnih skupnosti. Seznanil jih je tudi z vplivom epidemije na mednarodnem nivoju in spremembami terminov svetovnih dogodkov na področju športa za vse.
Strokovni svet se je v nadaljevanju seznanil z opravljenimi aktivnostmi med sejama in potekom sprejemanja Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji ter razglasitvi 1. oktobra za Dan slovenskega športa. Sprejel je načelno odločitev, da se ne glede na potek postopka v državnem zboru 1. oktober z vsemi načrtovanimi aktivnostmi obeleži, kot Dan slovenskega športa.

V nadaljevanju so bile predstavljene aktivnosti, ki bodo izvedene v okviru Evropskega tedna športa in sodelovanje regijskih pisarn pri njihovi izvedbi. Generalni sekretar Športne unije Slovenije, Jani Ovsenik je predstavil Evropsko fitnes značko (EFB), ki zajema testiranje telesne pripravljenosti, sestavljeno iz posameznih vaj in se lahko izvede v lažji (za telesno manj sposobne posameznike) oziroma težji različici. Njegova prednost je predvsem v preprosti in hitri izvedbi ter dostopnosti za uporabo v društvih. Testiranje bo izvedeno v okviru Evropskega tedna športa in sicer v dnevu posvečenemu spodbujanju zdrave telesne aktivnosti starejših.

Pred sejo se je sestala tudi delovna skupina SSŠV, ki je zadolžena za pripravo predloga za vrednotenje prostovoljnega dela v športu. Razpravljala je o tednu prostovoljstva in ugotavlja, da je prostovoljstvo v športu izredno pomembno, zato si bo OKS-ZŠZ prek delovne skupine, ki ji predseduje generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko prizadevala za oblikovanje predloga uveljavitve vrednotenja prostovoljnega dela v športnih organizacijah ter jih spodbudila k vpisu v razvid prostovoljskih organizacij, saj bo s tem spodbujen tudi sistemski pristop uveljavitve prostovoljstva v športu
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji