Usposabljanje SD1

OKS pričakuje konkretno pomoč države športu, tudi od občin

OKS pričakuje konkretno pomoč države športu, tudi od občin
Na videokonferenčni seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so člani spregovorili tudi o predlogih za pomoč športu v času pandemije novega koronavirusa, ki jih je OKS v minulega pol leta naslovili na vlado. Poudarili so, da večina predlogov ni bilo udejanjenih, upajo, da bodo nekateri že v naslednjem paketu.

Generalni sekretar OKS Blaž Perko je dejal, da so od marca naprej pri pripravi predlogov, nekateri so nastali tudi po tujih vzorih, pozvali zveze, na napovedo pričakovane izpade dohodkov zaradi prepovedi oziroma omejitev delovanja. Tedaj se je javilo 606 športnih organizacij, ki so predvideli 25 milijonski izpad. "Poizvedbo smo ponovili tudi novembra, sodelovalo je prek 300 organizacij na čelu z vsemi največjimi zvezami. Te so lahko že postregle z bolj natančni podatki in izpadom nekaj nad 22 milijoni evrov," je navedel Perko. Finančno ministrstvo je po njegovih besedah zavrnilo davčne predloge, tudi zaradi izpada sredstev Fundacije za šport po obdavčitvi srečk v času prve gospodarske krize pred leti.

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je navedel, da bo OKS trdno vztrajal pri vključitvi predlogov v sedmi, "kot pravi vlada, razvojni paket pomoči slovenskim organizacijam". Med drugim je izpostavil možnost, da se lahko ogrozi organizacija olimpijskega festivala evropske mladine, predvidnega med 23. in 29. julijem leta 2023 v Mariboru. To se lahko primeri zaradi skoraj popolnega črtanja športnih investicij, predvsem zaradi obnove dvorane Tabor, pa tudi drugih investicij v štajerski prestolnici.

Mojca Doupona, v.d. direktorice direktorata na MIZŠ, se s kritikami ni strinjala, pri tem je izpostavila skoraj povsem nespremenjeno višino letnega programa športa, ter delovanje vrhunskega in poklicnega športa v času krize. Pri prehodih občinskih mej za športnika bo dovoljenja poslej izdajalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, pri prevozih pa bodo v četrtek predlagali izjemo tudi za športnike, je navedla Doupona.

Gabrovec jo je dopolnil, da delo ministrstva na tem področju in sodelovanje z OKS ocenjuje kot zgledno in uspešno. Problem je pri drugih ministrstvih in načelnem odnosu do športa pri črpanju sredstev iz državnega proračuna, tudi kar se tiče objektov.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji