Usposabljanje SD1

Virtualni nacionalni forum športnikov 2020

Virtualni nacionalni forum športnikov 2020
Olimpijski komite Slovenije in njegova komisija športnikov sta pripravila virtualni nacionalni forum športnikov v državi. Skupna ugotovitev foruma je bila, da športniki še niso izkoristili vseh možnosti za delovanje in predstavljanje svojih predlogov za delovanje športa, ki jih imajo že na voljo.
Tako predsednik OKS Bogdan Gabrovec kot generalni sekretar Blaž Perko sta uvodoma obljubila pomoč pri delu komisije, kar tudi prek olimpijske solidarnosti neposredno denarno podpira Mednarodni olimpijski komite. "Verjamem, da delo že dobro poteka in da bo v prihodnje še boljše. Malo nas sedaj ovirajo zdravstvene razmere. Ena izmed pomembnih nalog pa je, da se na športnike ne pozabi, ko končajo tekmovalne kariere. Na nekaterih področjih smo uspešni pri pripravah na drugo kariero, pri drugih pa nas čaka malo več dela. Mogoče bi bilo lahko več pripravništev pri sponzorjih OKS in tudi širše," je izpostavil Gabrovec in nadaljeval, da je mogoče predsednica komisije športnikov in nekdanja judoistka Raša Sraka Vuković malo premalo agresivna, posebej če pogleda, iz katerega športa izhaja.

"Kritiko predsednika bom vzela na znanje in bom v prihodnje res malo bolj agresivna, pričakujem pa aktivno udeležbo tudi ostalih športnikov, za kar smo in bomo še dodatno ustvarili boljše pogoje za delo," je začela Sraka Vuković, preden je predstavila dosedanje delo. Komisija športnikov je prisotna tako v delovanju izvršnega odbora OKS kot njegovega strokovnega sveta ter drugih organov. Tako lahko sodeluje tudi pri pripravi dokumentov, ki so povezani s pravicami športnikov, od štipendij do kriterijev za nastope na olimpijskih igrah. Sraka Vuković je obenem izpostavila, da pričakuje tudi sama več predlogov, ki bi jih dali športnice in športniki, in napovedala izboljšanje ozaveščenosti športnikov in načina komunikacija. Zato bodo osnovali tudi komisij športnikov v okviru nacionalnih panožnih športnih zvez, saj jih mnoge nimajo.

Člani komisije v mandatu 2018-22 so še podpredsednik hokejist Marcel Rodman, rokometaš David Miklavčič, lokostrelka Ana Umer in tokrat odsoten biatlonec Klemen Bauer. "Šele po skoraj desetletju dela vidim, kaj vse je možno storiti kot predstavnik športnikov, pri tem pa je pomembno, da mu drugi zaupajo in se zavedajo pomena postavljanja konkretnih problemov. Šest ali sedem let pa je trajalo, da me tudi vodstvo zveze ni videlo kot večnega upornika, ampak kot nekoga, ki lahko koristno sodeluje pri pripravi pomembnih vsebinskih vprašanj," je svoje delo predstavil smučarski skakalec Jernej Damjan. Od leta 2013 je predstavnik vseh športnikov na Smučarski zvezi Slovenije, od leta 2019 član športne komisije Mednarodne smučarske zveze, od letos tudi komisije Fis za pripravo pravilnikov za športna tekmovanja v času pandemije novega koronavirusa.

Rodman je prostodušno priznal, da ob vključitvi v komisijo sploh ni vedel, kaj ta počne. "Težava je tudi, da se aktivni športniki kar težko vključijo v delo, a je njihovo sodelovanje ključnega pomena." Miklavčič je izpostavil "težak prehod iz tekmovalne kariere v soustvarjanje športne politike, tudi zaradi ukvarjanja s pravno terminologijo".

Nekdanji atlet in olimpijec Rožle Prezelj, sedaj varuh športnikovih pravic, je prisotne seznanil s prenovo pravil komisije športnikov OKS, ki jih bodo morali še potrditi.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji