Usposabljanje SD1

Roglič, Lampičeva in rokometaši najboljši športniki Slovenije v koronskem letu 2020

Roglič, Lampičeva in rokometaši najboljši športniki Slovenije v koronskem letu 2020
Kljub pandemiji novega koronavirusa je Društvo športnih novinarjev Slovenije izbralo najboljše športnike v letu 2020. Športnik in športnica leta sta postala kolesar Primož Roglič in smučarska tekačica Anamarija Lampič. Moška rokometna reprezentanca Slovenije je najboljša ekipa, najbolj obetavna mlada športna osebnost pa atlet Kristjan Čeh.
Leto 2020 bo ostalo zapisano kot posebno zaradi pandemije novega koronavirusa, ki se je povsem zažrla v vse pore vsakdanjega življenja po svetu. Vse to je krepko spremenilo tudi športni koledar dogodkov, največji žrtvi pa sta postala olimpijske igre ter evropsko prvenstvo v nogometu, ki bosta na sporedu leto kasneje.

Kljub temu pa so se na številnih tekmovanjih, ki jih organizatorji niso prestavili ali odpovedali, z izjemnimi uspehi izkazali slovenski predstavniki. Zato je DŠNS tudi v tem posebnem letu podelilo nagrade najboljšim športnicam in športnikom. Razglasili so jih na 53. podelitvi nagrad, ki je potekala v studiu Televizije Slovenija z neposrednim prenosom in prvič v zgodovini brez gledalcev.

Med prenosom so se predstavile športne legende Matjaž Kek, Dejan Zavec, Iztok Čop, Rajmond Debevec, Petra Majdič, Alenka Artnik, Boštjan Nachbar, Alenka Dovžan in Brigita Bukovec. Vseeno pa so bili največje zvezde tisti, ki so najbolj zaznamovali leto 2020. V prvi vrsti predvsem Primož Roglič, ki je s (skorajda) sanjskim letom še drugič zapovrstjo prejel laskavi naziv športnika leta.

Roglič je med drugim ubranil naslov zmagovalca na dirki po Španiji in bil drugi na dirki po Franciji za Tadejem Pogačarjem, ki mu je zmago pred nosom speljal v predzadnji etapi. Vseeno se je hitro pobral in pokazal železno voljo ter željo po zmagah. Dokaz tega je prva zmaga na enem od največjih kolesarskih spomenikov v karieri Liege - Bastogne - Liege.

V dvoboju v glasovanju članov DŠNS je dobil 61 glasov ter ugnal prijatelja in tekmeca Tadeja Pogačarja, ki je zbral 43 glasov. Sledila sta zvezdnik lige NBA Luka Dončič in svetovni prvak razreda MXGP Tim Gajser.

"Leto 2020 je bilo zame s športne plati zelo uspešno. Izpostavil bi zmago na klasiki v Liegeu in zmago na Vuelti. Po drugi strani pa je bilo to nenavadno leto za vse nas. Nihče ni mogel pričakovati, kaj se bo zgodilo. Skupaj smo bili postavljeni v ta boj proti koronavirusu in pandemiji," se posebnemu letu ni mogel izogniti 31-letni Kisovčan.

Veseli ga, da so sploh lahko dirkali glede na stanje v svetu, pogrešal pa je navijače. Tekmeci so ga ves čas potiskali naprej, nenazadnje tudi v konkurenci za športnika leta. "Zagotovo so vsi res izjemni športniki. Izjemne osebnosti. Nisem ravno na mestu, da bi se ocenjeval, vem pa, da se vsak športnik trudi maksimalno, da bi bil najboljši. Če je to meni uspelo in so ljudje to prepoznali, sem zaradi tega izjemno vesel," je nagrado ovrednotil najboljši kolesar sezone.

Anamarija Lampič je za prvi naziv najboljše slovenske športnice leta nasledila plezalko Janjo Garnbret. Lampičeva je med drugim osvojila tretje mesto v sprinterskem seštevku svetovnega pokala in bila v zbiru sprintov najboljša tudi na prestižni novoletni turneji Tour de ski. V tradicionalni anketi DŠNS je dobila kar 81 od 115 možnih glasov. Za njo se je zvrstila golfistka Ana Belac z 12 točkami in predstavnica boksa Ema Kozin z osmimi.

Nad nazivom športnice leta je bila presenečena. "Moram reči, da sem bila presenečena. Najprej nisem verjela, mislila sem, da se šalijo, ko so mi povedali. Sem pa ponosna, saj gre za res lepo nagrado in potrditev, da dobro delam. Lepo je videti, da se vsake toliko zamenja šport na samem vrhu in da se menjamo športniki. To je fino in v tem uživam," je dejala 25-letnica iz Valburge.

Kar se tiče najboljše slovenske športne ekipe, je nagrada romala v roke rokometne reprezentance Slovenije, ki je bila januarja četrta na evropskem prvenstvu ter je v glasovanju dobila 65 glasov. Prek 20 glasov je prejela le še moška reprezentanca v kanuju; Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič so osvojili ekipni evropski naslov v Pragi.

"V zadnjih letih kar vsi ekipni športi nizajo uspehe, zato je ta naziv velika čast, nagrada za izkazan trud in tudi odgovornost za naprej," je med oddajo naziv ekipe leta komentiral pomočnik selektorja Uroš Zorman.

Tudi Jure Dolenec je počaščen, da se rokometna izbrana vrsta pojavlja ob tako velikih imenih ne samo slovenskega, ampak tudi svetovnega športa. Vseeno pa je dejal podobno, kot leta 2017, ko je ekipo prehitela zlata košarkarska selekcija z naslovom na EP.

"Zagotovo je to lepa nagrada, velika čast. Vesel in ponosen sem, da sem bil del reprezentance, a bi znova poudaril, da bi takoj zamenjal za medaljo, kot leta 2017, ko smo jo osvojili, pa je bila košarkarska reprezentanca pred nami," je v duhu športa dejal član Barcelone. Meni, da tovrstne nagrade niso le plod enoletnega trdega dela, ampak tudi odraz konstantnosti, ki jo za uspeh moraš imeti na najvišji ravni.

In če so mnogi že dolgo na sceni in si želijo uspehe ponoviti, je bolj kot ne na začetku poti zmagovalec v kategoriji za najbolj obetavno mlado športno osebnost. Letos se lahko s tem nazivom pohvali Kristjan Čeh, ki se je v sezoni, ko ni bilo največjih atletskih tekmovanj, na večjih atletskih mitingih izstrelil v svetovni vrh meta diska.

Visokorasli Ptujčan se zaveda, da stopa v velike čevlje. A ne odstopa od visokih pričakovanj, ki jih ima v karieri. "Zelo dober občutek je osvojiti to nagrado. Če bom nadaljeval, kot so moji predhodniki v tej kategoriji, bom lahko zadovoljen, saj so vsi pokazali napredek ali pa so že v svetovnem vrhu," je sporočil 21-letni državni rekorder z metom, dolgim 68,75 m.

Čeprav v višino meri 206 cm, ni mogel pokazati, kako zadovoljen je z letom 2020. "Dva metra razpona rok je premalo, da bi pokazal, kako zadovoljen sem. V sanjah si nisem predstavljal, da bom tako močno napredoval," je dejal Čeh, ki si nekoč želi naslediti atleta Primoža Kozumusa v sorodni atletski disciplini.

Sama prireditev je bila v luči koronavirusa drugačna, potekala je v studiu Televizije Slovenija z neposrednim prenosom in prvič v zgodovini brez gledalcev. Vodila sta jo športna novinarja Saša Jerković in Irena Shyama Hlebš.

Za glasbeno spremljavo je skrbela nekdanja športnica in manekenka Brina Knauss, ki utrjuje svoj sloves na največjih elektronskih festivalih, popestrila pa tudi Mala terasa s Tilnom Artačem in Igorjem Bračičem.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji