OI Pariz 2024

IO Moka zadovoljen z razvojem dogodkov pri ustanavljanju nogometne superlige

IO Moka zadovoljen z razvojem dogodkov pri ustanavljanju nogometne superlige
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je po seji izvršnega odbora dejal, da so člani pozdravili razvoj dogodkov pri ustanavljanju nogometne superlige, ki je po manj kot dveh dnevih od njenega nastanka neslavno propadla. Osrednja točka dnevnega reda so bile sicer olimpijske igre poleti v Tokiu.
"Mok podpira športne vrednote panožnih zvez, to smo večkrat izpostavili v zadnjem obdobju, tudi danes, ko smo z zadovoljstvom pozdravili razvoj dogodkov. Podpora temeljnemu modelu tekmovalnega sistema v evropskem nogometu je dobil izjemno veliko podporo iz vseh koncev Evrope, od navijačev do političnih voditeljev. Želimo si, da bi bilo tako tudi v drugih športnih panogah, da bi pri odločitvah prevladale športne vrednote," je povedal Bach.

Že pred sejo so japonski organizatorji sporočili, da bodo odločitev o domačih gledalcih na olimpijskih in paraolimpijskih igrah zaradi naraščajočih koronskih okužb preložili na junij. Bach po tokratni seji ni postregel s kakšnimi res velikimi spremembami pri izvedbi OI, dejal je, da je zadovoljen, da se je že veliko vlad po svetu odločilo za cepljenje olimpijcev. Najrevnejšim državam, kjer ni cepiva niti za najbolj ranljive skupine, je obljubil, da bodo skušali pomagati tudi z vključitvijo bogatejših držav. Ocenil pa je, da tudi olimpijska vas ne bo mogla biti popolnoma varno mesto pred okužbami, tudi zato, ker cepljenje ni obvezno.

Dodal je, da bodo mogoče v kratkem ponovno razglašene izredne razmere v Tokiu, da bi se preprečile okužbe z novim koronavirusom. Pozdravil je tudi pripravljenost ameriškega predsednika Joea Bidna, ki je konec prejšnjega tedna med obiskom predsednika japonske vlade Yoshihide Suge temu obljubil pomoč pri varni izvedbi OI, če bo ta potrebna.

Bach je napovedal tudi spremembo olimpijskega gesla "Višje, hitreje, močneje", tem trem besedam bodo dodali četrto, skupaj. IO je to potrdi, sedaj bodo o tem odločale članice Moka, sprejem pa je predviden letos v Tokiu med generalno skupščino Moka.

Predsednica atletske komisije Moka Kirsty Coventry, zlata olimpijka v plavanju iz Zimbabveja, je po 11 mesečnih raziskavi predstavila šest priporočil Moku pri varovanju človekovih pravic športnikov, tudi za izražanje njihovih stališč med olimpijskimi igrami. Po sedaj veljavni listini Moka je prepovedana vsaka politična, verska, rasna in druga propaganda na olimpijskih prizoriščih. Bistvenih sprememb sicer ne gre pričakovati, pravila pa naj bi postala bolj pregledna in jasna.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji