#športajmoinberimo: kaj brati, da diši po športu?

#športajmoinberimo: kaj brati, da diši po športu?
Pogum. Lahko odloča o rezultatu na tekmi, o življenju in o tem, da včasih nečemu rečemo »ne«.
Za mladino in odrasle
Mladinski roman Damijana Šinigoja Kjer veter spi priporoča Claudia Rabuza, mama in športna pedagoginja na OŠ Hruševec. »Roman vase posrka  odraslega, ne le najstnika. Z njim se učimo ter spoznavamo jamarstvo in reševanje iz jam.  Dogodki v jami in opisi so zelo preprečljivi, realistični, z lahkoto se vživiš v dogajanje. Roman izriše razvoj prijateljstva in odnosov, skrb za varnost ter odgovornost za skupnost. V otroštvu je bila tudi pri nas doma prisotna ta navada z zapisom na listek, kam smo šli in kdaj se vrnemo. Tema za razpravo. Zakaj? Zakaj bi pisali listke? Čemu? Koga bi skrbelo, če se ob dogovorjenem času ne vrnemo?  Se lahko zgodi kaj nepredvidljivega? Kaj pomeni skrb za sočloveka? Zakaj starše skrbi za otroke? Ali ste že bili v jami? Ali si lahko predstavljate opise o ozkih rovih, plazenje po trebuhu, centimeter za centimetrom ...? Kaj, če se zataknete? Panika?  Kako ostati miren in razmišljati s trezno glavo? Knjiga je lahko izhodišče za številne razprave, obogati dneve dejavnosti ali projektno delo. Kratka poglavja so primerna za branje tudi pri pouku ali šoli v naravi. Roman ponuja tudi možnosti za številne medpredmetne povezave«

Knjiga Sužnji zaslona Adama Alterja, ki ima zgovoren podnaslov: kako nas tehnologija zasvoji in v krempljih drži industrija, je obširno čtivo, polno primerov in dejstev podkrepljenih z viri iz strokovnih raziskav. »Ko sem se prebijal skozi dobrih 400 strani, sem se večkrat zdrznil –  čeprav sploh nikoli nisem igral računalniških iger, se pravzaprav sam prepoznam med tistimi, ki nas tehnologija nevede, a vztrajno in brezkompromisno zasvaja! Avtor niza eno za drugo oblike zasvojenosti, ustroj naše zavesti in podzavesti pa se sploh ne upira, saj nam zasloni do neke mere nudijo ugodje in lajšajo življenje. Ne osredotoča se le na skrajne primere, na primer tiste, ki osem ur na dan igrajo računalniške igre, ko se vsi strinjamo, da gre za zasvojenost, ki jo je treba zdraviti. Predstavi široko paleto uporabnih aplikacij, socialnih omrežij, spletnega nakupovanja, digitalnega bančništva itd., ki spreminjajo naš način življenja in brez njih sploh ne moremo več.

Za otroke
Nogomet je svet čustev. Kako močno posega v navidezno urejeno življenje mladega junaka iz Slovenije in kako rešuje kaotičen svet mladega junaka na begu iz domovine, nam zariše roman NK Svoboda, ki ga je napisal Žiga X. Gombač. Knjigo je za šibanje bralnošportnih navdihov prebrala Polona Klopčič, športna pedagoginja na OŠ Jožeta Krajca, Rakek.

VEČ TUKAJ

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji