OI Pariz 2024

Na olimpijski dan znani zmagovalci javnega natečaja Olimpijski plakat Tokio 2020

Na olimpijski dan znani zmagovalci javnega natečaja Olimpijski plakat Tokio 2020
V letu 2020 je Olimpijski komite Slovenije skupaj z velikim sponzorjem Europlakat ter v sodelovanju s Paralimpijskim komitejem Slovenije in Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji, objavil javni natečaj Olimpijski plakat Tokio 2020.

Olimpijski plakat sodi med pomembne simbole olimpizma in uradni plakat je bil izdelan že za prve olimpijske igre moderne dobe, ki so leta 1896 potekale v Atenah v Grčiji. Na plakatih so uprizorjeni motivi športnikov, športna prizorišča, emblemi iger ter tudi značilnosti gostujočega mesta, države in naroda. Plakati predstavljajo torej zanimivo kulturno raznolikost, ki je za olimpijsko gibanje zelo značilna.

Na tokratni razpis je prispelo preko 300 plakatov vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Največ v kategoriji osnovnih šol. V vsaki kategoriji je strokovna komisija izbrala zmagovalni plakat ter plakate, ki so izbrani za objavo na javnih mestih Europlakata.

Na današnji dan, 23. junij, ki ga vsako leto posebej obeležimo, saj je to dan ko je bil leta 1894 v Parizu ustanovljen Mednarodni olimpijski komite, smo v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru razglasili zmagovalce. Priznanja za zmagovalne plakate so ravnateljem vseh treh izobraževalnih institucij predali predsednik Slovenske olimpijske akademije g. Miroslav Cerar, Njegova Ekscelenca veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima, predsednik Paralimpijskega komiteja Slovenije Damijan Lazar in predstavnik podjetja Europlakat, g. Urban Korenjak.

 


Zmagovalci letošnjega natečaja so:

Vrtec: Vrtec pri osnovni šoli Horjul, Enota Pikapolonice. Plakat so izdelale Eva Marolt, Lucija Marolt, Ajda Trček, Leila Buh in Lara Plestenjak
Mentorici: Vanja Šubic in Andreja Jereb
 
Osnovna šola: II. Osnovna šola Celje. Plakat sta izdelali Ula Cokan in Lara Močnik, 1. b razred
Mentorica: Nika Mirnik
 
Srednja šola: Gimnazija Jesenice. Plakat je izdelal Zal Vukalić, 3. b razred
Mentorica: Sonja Janša Gazič
  
Avtorji zmagovalnih plakatov prejmejo prav posebno darilo in sicer organizacijo športno-izobraževalne ekskurzije, ki jo zagotovita OKS in Europlakat ter organizacijo delavnice na tematiko japonske kulture in tradicije, ki jo zagotovi Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji.
 
Vsi zmagovalni plakati in plakati, ki so bili izbrani za javno objavo, pa bodo objavljeni v obliki vele plakatov na javnih mestih po Sloveniji. Za objave bo poskrbelo podjetje Europlakat in plakati bodo dobro vidni od druge polovice julija dalje.
 
Vsi izbrani plakati pa bodo objavljeni tudi na spletni strani www.olympic.si in na straneh sodelujočih partnerjev. 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji