Usposabljanje SD1

Olimpijske igre v Tokiu uradno odprte

Olimpijske igre v Tokiu uradno odprte
Japonski cesar Naruhito je na slovesnosti v Tokiu razglasil začetek olimpijskih iger, ki jih je epidemija preložila za leto dni. Za odličja se bo borilo okoli 11.000 športnikov. Med njimi je 54 Slovencev.
V Tokiu ta čas še vedno veljajo izredne razmere zaradi novega koronavirusa, zato se je odprtja na stadionu s kapaciteto za 68.000 gledalcev udeležilo le okoli 900 povabljenih gostov, pa tudi 3500 predstavnikov medijev ter 6000 športnikov in članov ekip. Slovesnost se je začela s krajšim ognjemetom, v uvodnem delu pa so se spomnili tudi, kako so športniki med pandemijo trenirali, da so ostali v formi - sami in doma.

Na prizorišče sta nato prišla japonski cesar Naruhito, ki je obenem častni predsednik organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger, ter predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Pet uveljavljenih japonskih športnikov in reševalka je prineslo japonsko zastavo, med njenim dvigovanjem pa je japonsko himno zapela pevka Misia.Tradicionalni duh je n a slovesnem odprtju olimpijskih iger, ki jih močno zaznamujejo ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusnih okužb, zavel z naslednjo točko. Člani združenja, ki ohranja vrednote gasilcev iz japonskega obdobja edo med letoma 1603 do 1868, so izvedli tradicionalno delovno pesem, ob ritmu tolkal pa so zaplesali plesalci in akrobati. Nastopajoči so nato dvignili pet velikih olimpijskih krogov, ki so sestavili olimpijski simbol. Izdelani so iz lesa dreves, ki so jih leta 1964 iz svojih držav v Tokio prinesli udeleženci takratnih olimpijskih iger. Drevesa so nato glede na ustreznost vremenskih razmere posadili po celi Japonski.

Na prizorišče so nato v glasbeni spremljavi orkestra, ki je izvajal glasbo iz znanih video iger, začeli prihajati športniki. Že po tradiciji je na stadion prva prišla delegacija iz Grčije, zadnja pa države gostiteljice. Vmes so se zvrstile preostale države, po vrstnem redu japonskega poimenovanja. Med 205 državami je bila tudi begunska olimpijska reprezentanca, ki se je prvih olimpijskih iger udeležila v Riu Janeiru leta 2016. Slovenija je na olimpijski stadion v zdaj že tradicionalnih belih, modrih in zelenih odtenkih zakorakala kot 92. Okrnjeno slovensko delegacijo s 27 člani, med katerimi je bilo 21 športnikov, sta na prizorišče pod slovensko zastavo povedla vidno vesela Terčeljeva in Tokić. Ker nekateri slovenski športniki še niso na prizorišču, drugi pa so zaradi bližajočih se tekmovanj slovesnost izpustili, je bila slovenska ekipa v današnjem mimohodu držav nekoliko okrnjena. Razigrano je sicer bilo že na avtobusu na poti na prizorišče, ko so slovenski košarkaši zapeli Kekčevo pesem, je razvidno iz omembna splošna vrednota, ki jo moramo vsi spoštovati," je dejala. Bach pa je izpostavil pomen solidarnosti. "Solidarnost pomeni pomoč, deljenje in skrb. Bodimo solidarni, kolikor se le da, veliki ali mali, revni ali bogati," je pozval in izpostavil, da brez solidarnosti v svetu ni miru. Ob tem je posebno dobrodošlico izrekel begunski reprezentanci.
Prav tako brez solidarnosti po njegovih besedah ne moremo biti hitrejši, višji in močnejši. Mok je zato ob tej priložnosti dopolnil olimpijski moto, ki se odslej glasi Hitreje, višje, močneje, skupaj.

Po nagovorih je cesar Naruhito razglasil uradni začete iger 32. olimpijade v Tokiu 2020, dvignili so olimpijsko zastavo, olimpijski ogenj pa je prižgala japonska teniška igralka Naomi Osaka.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji