Prvi tekmovalni dan na olimpijskih igrah, prva kolajna za Slovenijo

Prvi tekmovalni dan na olimpijskih igrah, prva kolajna za Slovenijo
Tadej Pogačar je junak prvega dne. Že pred njim so v dopoldanskih urah nastopili strelka Živa Dvoršak, judoistka Maruša Štangar in igralec namiznega tenisa Bojan Tokič. Nastope prvega dne sta sklenila plavalca Katja Fain in Martin Bau.
Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je na olimpijskih igrah v Tokiu na cestni dirki osvojil prvo kolajno za Slovenijo. Po 234 km trase od Tokia do dirkališča Fuji z natanko 4865 višinskimi metri je osvojil bron. Zlato kolajno je osvojil Ekvadorec Richard Carapaz, srebro pa je za nekaj cm Pogačarju v sprintu speljal Belgijec Wout Van Aert. Skupno je bila to 24. slovenska kolajna na poletnih OI v času samostojne države. Hkrati pa je Pogačar postal sploh prvi kolesar v zgodovini tega športa, ki je po zmagi na dirki po Franciji osvojil tudi olimpijsko kolajno. "Noro, že ves teden je tako. Težko je opisati, kakšna čustva me navdajajo. To danes je nekaj povsem drugega. Sem brez besed," je za RTV Slovenija takoj po dirki dejal Pogačar. Zmagovalec Toura v cilju še dolgo ni vedel, ali je osvojil srebro ali bron. "Ne, nisem vedel. Toliko sem dal od sebe, da nisem vedel, ali sem drugi ali tretji. To niti ni pomembno, medalja je medalja, kot pravimo. To je nekaj neverjetnega," je še dodal zmagovalec Toura. Dirka je bila po njegovem mnenju ena težjih v karieri. "Način dirkanja je bil drugačen, tudi vročina in vlaga. Trpel sem od zadnjega klanca. Poskušal sem z napadi, a to so počeli tudi drugi eden za drugim. Težko je bilo biti zbran in ostati 'na kolesih' drugih tekmovalcev. Dal sem vse od sebe in uspelo mi je priti do kolajne. V naši skupini je bilo več interesa za osvojitev medalje, ne za zlato. Sam sem jo imel v mislih, a na koncu sem videl, da je to nemogoče, saj je Carapaz premočan. Osredotočil sem se na sprint, adrenalin me je pospešil do cilja," je za RTV še pristavil 22-letnik. Etapa je potekala po pričakovanjih. Hitro se je v ospredju vzpostavila skupina ubežnikov, ki si je vmes pridobila skoraj 20 minut naskoka. Ko so se v glavnini vloge porazdelile, je slovenski kolesar Jan Tratnik dolgo časa narekoval ritem in lovil ubežnike. Na prelazu ob vznožju gore Fudži so na pomoč priskočili še Italijani, skupaj pa so vse ubežnike ujeli pred najtežjim vzponom. Pravi napadi so se na prvem slovenskem vrhuncu OI pričakovano začeli na prelazu Mikuni (6,8 km/10,1 %) okoli 40 km do cilja. Belgijci so na čelu glavnine narekovali ritem, na najstrmejšem delu pa je napadel prav Pogačar in povsem razbil skupino favoritov. Zaostal je tudi drugi slovenski as Primož Roglič, ki po padcih na dirki po Franciji ni bil povsem pravi. Na koncu je zasedel 28. mesto (+6:20), Jan Polanc je bil 43. (+10:12), Tratnik pa je po veliko opravljenega dela končal kot 67. (+16:20). Bronasti slovenski kolesar se ni pozabil zahvaliti reprezentančnim kolegom. "Vsi trije so bili super. Sploh Tratnik danes. Prevzeli smo pobudo, se naslonili na njegovo formo. Bil je nujen v ekipi, tudi Polanc. Imel je precej težav, ampak bil je zraven, s Primožem pa sva govorila, kako se kdo počuti. Glede na to, da smo bili tu štirje in z dvema favoritoma, smo dobro 'oddirkali'," je še za RTV dejal Pogačar.

Strelka Živa Dvoršak je na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu osvojila 11. mesto v disciplini zračna puška na 10 metrov. Tridesetletna Ljubljančanka je zadela 627,2 kroga, do nastopa v velikem finalu osmih najboljših strelk pa ji je zmanjkalo 1,3 kroga. Dvoršakova je olimpijsko tekmo z zračno puško v deželi vzhajajočega sonca odprla z 9,7 kroga, nato pa se je zbrala in serijo desetih strelov končala s 104,1 kroga. V drugi seriji je precej nihala, zaključila jo je s 103,7 kroga, v tretji seriji pa ponovila dosežek iz prve (104,1), kar ji je po prvi polovici tekme prineslo uvrstitev okoli tridesetega mesta. Ljubljančanka je veliko bolje opravila z drugo polovico tekme. Po sijajni četrti seriji, ko je zadela 105,4 kroga, kar je bila tudi njena najboljša serija na olimpijskem strelišču v japonski prestolnici, se je prebila v "top 20". Visoko raven streljanja je zadržala tudi v zadnjih dveh serijah, ko je zadela 104,6 in 105,3, kar ji je v konkurenci 50 strelk prineslo uvrstitev v prvo tretjino nastopajočih, ob tem pa je s končnim enajstim mestom tudi izenačila svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev s svojih premiernih iger pred devetimi leti v Londonu. "Na koncu nisem najbolj zadovoljna, saj sem si v prvi vrsti želela finale. V prvi polovici sem imela več težav oziroma manj športne sreče, ker mi ni 'zagrabilo' teh visokih močnih centrov. V drugi polovici je šlo kot je treba in zadovoljna sem, da nisem na sredini obupala. Kljub temu ostaja grenak priokus zaradi zamujene priložnosti," je po tekmi povedala ta čas najboljša slovenska strelka.

Maruša Štangar je v Tokiu odprla slovenske nastope v judu. Po zmagi v prvem krogu nad Korejko Yujeong Kang, je morala 23-letna reprezentantka nato priznati premoč olimpijski prvakinji iz Ria 2016 Pauli Pareto iz Argentine. Judoistka ljubljanske Olimpije je tekmovanje začela zelo učinkovito in v prvi borbi ugnala nosilko dveh odličij z azijskih iger Yujeong Kang iz Južne Koreje. Tekmica je že pred dvema letoma potrdila, da je nevarna, saj je slovensko reprezentantko premagala v četrtfinalu velike nagrade v Turčiji. Danes pa je bila uvodna borba povsem v znamenju varovanke Olge Štirba. Korejka je poskusila z nevarnim metom v uvodu, si pridobila prednost, nato pa je prevladovala Štangarjeva in po polovici dvoboja slavila s končnim prijemom v parterju. "Na začetku je bilo težko, padla sem na vazari, a sem čutila, da imam možnost. Lahko bi se obrnilo tudi drugače, saj bi bila lahko prva napaka usodna, pa mi je to uspelo nadoknaditi, česar sem seveda vesela," je priznala slovenska tekmovalka.
Povsem drug zalogaj je bila vsaj na papirju branilka naslova iz Rio de Janeira in nekdanja svetovna prvakinja 35-letna Argentinka Paula Pareto. Kar 12 let mlajša Ljubljančanka je bila prepričana, da bogate izkušnje tekmice lahko nadomesti z vztrajnostjo in hitrostjo, ki sta na njeni strani. A slovenska junakinja zadnjih evropskih iger v Minsku, kjer je osvojila bron, je bila nepazljiva v prvem napadu. Nasprotnici je uspel met za vazari že v uvodnih sekundah. Ko pa se je Štangarjeva potem še bolj odprla, imela je sicer lepo priložnost v parterju, pa je to izkušena Južnoameričanka znala kaznovati in predčasno končati dvoboj.
"Njene akcije me niso presenetile. To je olimpijska prvakinja in to so njene močne tehnike. Na žalost ji je takoj uspel met. Meni akcije nato v parterju ni uspelo dokončati. Kasneje so po novi akciji pogledali posnetek in ji dosodili še en vazari, s čimer je bilo borbe hitro konec. Sama sem razočarana nad izidom, ampak kaj naj?" se je po tekmi spraševala Štangarjeva, ki je računala na priložnost z nožnimi tehnikami, ali pa, da bi nasprotnici izsilila kazni.

Prva nastopa na olimpijskih igrah sta tudi za slovenskimi plavalci. Prvi se je na 400 m prosto predstavil Martin Bau, ki je zasedel 24. mesto, za njim pa še 19-letna klubska kolegica iz mariborskega Branika Katja Fain, ki je bila na 400 m mešano 15. Izid 3:52,56 je bil pri Bauu nekaj slabši od želja. "Res ni moj najboljši, ni pa slab. Imel sem nekaj težav s kapo, ki sem jo izgubil, kar pa ni izgovor, da nisem plaval osebnega rekorda. Začetek je za mano in upam, da bo na 800 m prosto bolje," je po tekmi dejal Bau. Ta je priznal, da se mu je življenje v obdobju pandemije precej spremenilo, da dela v domačem hotelu in da vsaj v tej sezoni v športu ni bilo vse 100-odstotno. "Žal je v plavanju realnost taka, da se z njim ne moreš preživljati," je še dodal Bau, ki v zadnjih mesecih sodeluje z Metko Sparavec, pred tem pa je bil že na dobri poti, da se plavalno upokoji in vsaj za vzdrževanje kondicije pridruži triatloncem.

Za Fainovo pa je pri nepolnih 20 letih olimpijski krst. Manj zadovoljna bo z izidom 4:44,66, ki je sekundo slabši od njenega osebnega dosežka. Zelo zadovoljna pa je lahko z osvojenim mestom in tudi dejstvom, da je opravila pomemben test pred pomembnejšima nastopoma na 800 in 1500 m prosto. "Vesela sem, da je prvi nastop za mano. Ta je na vsaki tekmi najtežji, tukaj pa posebej, saj sem prvič na igrah. Izid je soliden, mislim pa, da sem sposobna doseči tudi osebni rekord, a je za prvi nastop res v redu," je po olimpijski premieri povedala slovenska junakinja letošnjega EP v Budimpešti. Fainova je priznala tudi, da je na tekmi, ki poteka v znamenju petih krogov, tudi malce treme: "Če je ne bi bilo, bi bilo nekaj narobe. A mislim, da bom šla na vsak naslednji nastop lažje. Prav zato smo to prvo disciplino tudi prijavili."

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji