Usposabljanje SD1

Danska, Norveška in Južna Koreja na poti risov do Pekinga

Danska, Norveška in Južna Koreja na poti risov do Pekinga
​Slovensko hokejsko reprezentanco od četrtka do nedelje čaka kvalifikacijski turnir za nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu prihodnje leto. Izbrana vrsta, ki jo bo s klopi vodil Matjaž Kopitar na ledu pa njegov sin Anže, se bo v Oslu na Norveškem potegovala za tretji zaporedni nastop na OI.

Leta 2013 so slovenski hokejisti nastopili na kvalifikacijskem turnirju v Vojensu na Danskem in tam po vrsti ugnali Belorusijo (4:2), Dansko (2:1) in Ukrajino (6:1) za zanesljivo uvrstitev na igre v Sočiju 2014.

Tam so pod vodstvom Matjaža Kopitarja po zmagi nad Slovaško v skupinskem delu ter v dodatni tekmi proti Avstriji presenetljivo posegli kar do četrtfinala in tam izgubili proti kasnejšim dobitnikom srebra, Švedom.

Slovenska hokejska pravljica se je nadaljevala na kvalifikacijskem turnirju v Belorusiji septembra 2016. V Minsku so risi pod vodstvom Nika Zupančiča ob ledu in Anžeta Kopitarja na njem ugnali Poljsko (6:1), Dansko (3:0) in za konec na odločilni tekmi še Belorusijo po kazenskih strelih za drugo zaporedno uvrstitev na olimpijske igre.

Slovenska pot se je na ZOI v Pyeongchangu 2018, na olimpijskem turnirju brez zvezdnikov lige NHL, posledično tudi brez Anžeta Kopitarja, po dveh zmagah v skupinskem delu proti ZDA in Slovaški končala po dodatni tekmi za četrtfinale proti Norveški. Vikingi so bili od varovancev Finca Karija Savolainena boljši po podaljšku z 2:1.

Kljub okrnjenim pripravam znova na OI?

Slovenska hokejska reprezentanca se bo po zatišju od mednarodnih tekmovanj zaradi pandemije novega koronavirusa v norveški prestolnici skušala tretjič zapovrstjo prebiti na olimpijski oder. Še pred tem so lani februarja na Jesenicah na predkvalifikacijskem turnirju zanesljivo ugnali Litvo (12:2), Hrvaško (7:0) in Japonsko (6:2).

V zadnjem delu kvalifikacij bodo tekmeci precej težji. V kvalifikacijski skupini F v Oslu jim bodo nasproti poleg domače reprezentance Norveške stali še Danska in Južna Koreja. Boj za olimpijsko vozovnico, na igre v Peking 2022 pelje zgolj prvo mesto, se bo začel v četrtek ob 15. uri proti Danski. Sledi obračun proti Norveški v petek ob 21. uri, za konec pa se bodo risi udarili še z Južno Korejo v nedeljo točno opoldne.

Priprave so bile čudne, saj na ledu še zdaleč ni bilo vseh slovenskih hokejistov. Selektor Kopitar je imel na voljo zgolj peščico igralcev (Anže Kopitar, Jan Drozg, Luka Maver, Klemen Pretnar in Žiga Pavlin). Vsi drugi so se na novo sezono pripravljali pri svojih klubih. Ekipa je bila v približno polni postavi šele v nedeljo, ko je odpotovala na Norveško.

"Logistično je to kar velik zalogaj, najbolj veseli bomo, ko bomo v ponedeljek v Oslu," je na tiskovni konferenci pretekli teden dejal generalni sekretar zveze Dejan Kontrec. "Upam, da bodo vsi prestali vse teste, tudi tu nas čaka kar nekaj procedure in upam, da bo vse v redu," je še dodatne preglavice koronskih časov izpostavil Kontrec.

Slovenija zaradi posebnih okoliščin pripravljalnih tekem ni imela. A selektor zaradi tega ne vidi težav in stavi predvsem na borbeni duh svojih varovancev. "Tudi če daš maksimum od sebe, napake seveda bodo. Težava je, če se ponavljajo. Pričakujem in vem, da bo to srčna ekipa, ki bo dala vse od sebe za končni cilj," je sporočil 55-letni Kopitar.

Vloga kapetana je spet pripadla njegovemu sinu in zvezdniku Los Angeles Kings v ligi NHL Anžetu Kopitarju, ki se bo še drugič podal na zadnji kvalifikacijski turnir v lovu na ZOI. V želji predvsem po drugem nastopu na igrah vseh iger, potem ko pred tremi leti in pol v Pyeongchangu igralci iz lige NHL niso smeli nastopiti.

"Lepo je spet biti s fanti, že nekaj časa je, odkar smo bili nazadnje skupaj v Kazahstanu. Smo na dobri poti, da bomo pripravljeni za prvo tekmo. Upam, da bo šlo, kot smo si zadali, kako se bo odvilo, pa bomo videli," je na tiskovni konferenci razlagal od danes 34-letni Hrušičan, ki že od sezone 2006/07 nastopa v najmočnejši hokejski ligi na svetu.

Veliko bo v igri odvisno tudi od ostalih, poseben pa bo turnir tudi za Jana Drozga, ki se bori za svoj status pri Pittsburgh Penguins, s katerimi bi lahko ob dobrih predstavah v razvojni ekipi ali za slovensko reprezentanco kot tretji Slovenec okusil slast igranja v ligi NHL (Kopitar, Muršak). Kvalifikacijski oder bi bil zanj lahko odskočna deska, nastop na olimpijskih igrah, če bodo tam potrjeno lahko igrali člani ekip v NHL, pa še toliko bolj.

Selektor bo lahko pred turnirjem analiziral tekmece, ki so za razliko od risov odigrali nekaj pripravljalnih tekem. Zelo so se izkazali predvsem Danci, ki so na dveh tekmah dosegli kar 19 golov. Najprej so z 8:2 premagali Francijo, nato pa z 11:2 še Južno Korejo v nekakšni generalki obračuna drugega kroga kvalifikacij v Oslu. Norvežani so z 2:4 izgubili proti Latviji, medtem ko so predstavniki Južne Koreje izgubili proti Franciji z 2:4.

Slovenija na mednarodni lestvici IIHF zaseda 20. mesto, a ne letos ne lani ni odigrala svetovnega prvenstva skupine 1A. Norvežani so 11., Danci 12., Korejci pa 19.

Med četrtkom in nedeljo bosta na sporedu še dva kvalifikacijska turnirja. V Bratislavi se bodo merili domačini Slovaki, Belorusi, Avstrijci in Poljaki, v Rigi pa poleg domačinov Latvijcev še Francozi, Italijani in Madžari.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji