Umrl nekdanji predsednik MOK-a Jacques Rogge

Umrl nekdanji predsednik MOK-a Jacques Rogge
V 80. letu starosti je umrl nekdanji predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge, so danes sporočili iz MOK-a. Belgijec je olimpijsko družino vodil med letoma 2001 in 2013, ko ga je zamenjal zdajšnji predsednik Nemec Thomas Bach.

"Jacques je ljubil šport in je bil rad s športniki. Svojo strast do športa je prenesel na vsakogar, ki ga je poznal. Njegovo veselje do tega je bilo prav nalezljivo," je v sporočilu za javnosti o svojem predhodniku povedal Bach.

V MOK-u dodajajo, da se je Rogge, po poklicu kirurg, z modernizacijo in preoblikovanjem mednarodnega komiteja za vselej zapisal v olimpijsko gibanje. Njegov projekt pa so med drugim tudi olimpijske igre mladih, ki so prvo izvedbo doživele v Singapurju 2010.
Olimpijska zastava na sedežu MOK-a v Lozani, pred olimpijskim muzejem in na vseh nepremičninah MOK-a bo v naslednjih petih dneh izobešena na polovici droga, so še zapisali pri Moku in vse nacionalne olimpijske komiteje pozvali, naj sledijo njihovemu zgledu.

Rogge se je športu zapisal v mladih letih kot igralec ragbija, na olimpijskih igrah pa je trikrat nastopil kot jadralec. Športni družini bo ostal v spominu tudi kot velik borec proti zlorabi prepovedanih poživil. Belgijec je pred MOK-om najprej vodil domači olimpijski komite, nato pa Združenje evropskih olimpijskih komitejev.

S svojim delovanjem je močno povečal tudi ugled MOK-a v javnosti in mu v Združenih narodih priboril status opazovalca. Z vsem tem si je Rogge prislužil tudi mesto častnega predsednika MOK-a.

Ob športnikih bodo za Jacquesom Roggejem najbolj žalovali žena Anne, hči, sin in oba vnuka.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji