OI Pariz 2024

Zanimivo dogajanje na seji IO OKS

Zanimivo dogajanje na seji IO OKS
Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je za vodjo reprezentance na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu izbral Tomaž Barado. Pravico glasovanja so imeli le predstavniki olimpijskih športov. En glas je bil proti, dva vzdržana, vsi ostali pa so bili za predsednika strokovnega sveta za vrhunski šport Tomaža Barado.

IO OKS je ob nasprotovanju loterijskemu zakonu izrazil podporo spremembam davčne zakonodaje, ki povečuje možnosti financiranja športa. To je ena izmed osmih točk, ki jih je zakonodajalcem predlagal že slovenski strokovni svet za šport.

"Vlada je predlagala še nekaj sprememb v korist športa, močno sem prepričan, da bomo uspešni ... Izredni rezultati naših olimpijcev, paraolimpijcev, kolesarjev, košarkarjev, odbojkarjev in drugih športnih panog pri nas, tudi v zadnjem obdobju, kažejo, da je naš šport uspešen in vitalen, a si zasluži večjo pomoč za ohranjanje mednarodne uspešnosti," je uvodoma dejal predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Sprejeli so sklep, da IO OKS nasprotuje vsakim spremembam sistemske zakonodaje, ki bi vplivale na financiranje športa in na povečanje negativnih učinkov na družbo, kot je večja zasvojenost. Med drugim jih je zmotilo, da bi z uveljavitvijo predlaganih sprememb, če jih bo DZ seveda potrdil, to povečalo število prirediteljev, iz dveh na pet.

Povod za to je bila sprememba zakona o loteriji in igrah na srečo, ki je v prvi obravnavi v državnem zboru, ki pomembno vpliva na financiranje športa zaradi koncesijskih dajatev iz iger na srečo. Te so praktično edini vir Fundacije za šport (FŠO) in tudi sestrske Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

FŠO je na OKS naslovila nasprotovanje vsakim spremembam zakonodaje na tem področju, ki bi vplivale na sofinanciranje športa. Ta letno od FŠO dobi med osmimi in desetimi milijoni evrov iz koncesijskih dajatev Športne loterije in Loterije Slovenije, ki sta edina ponudnika iger na srečo pri nas.

Gabrovec je izpostavil, da je že 10 odstotna uvedba davka na srečko leta 2013 poslabšala položaj športa, "zagotovo pa nov predlog zakonodaje ne bo dobro vplival na šport". Dejal je, da je težko pričakovati skupno povečanje finančnega deleža na našem igralniškem trgu ob nespremenjenem deležu igralcev. "Zato bomo nasprotovali spremembam v škodo športu, pri tem nas zanimajo morebitna športna ozadja," je dodal Gabrovec.

Podpredsednik OKS Enzo Smrekar, tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije, je pojasnil, da se večja privlačnost športnih stav gleda predvsem prek povečanja kvot, izplačila lahko narastejo iz 80 na 95 odstotkov. "V FŠO pa pride razlika med vplačili in izplačili, kar pomeni, da bi se ob večjem številu loterij moralo zelo povečati število igralcev. Naš trg je v tem pogledu ocenjen na okrog 100 milijonov, na 500 milijonov bi moral narasti, da bi se pokril izpad zardi povečanja kvot. Takega primerljivega deleža nima nihče na svetu, 8 do 10 milijonov iz FŠO se iz tega vira ne da nadomestiti," je navedel Smrekar.

Podpredsednik Hokejske zveze Slovenije Miha Butara se je edini vprašal, če ne bi tuji ponudniki športnih stav prinesli dodatni delež v naš šport, a novi zakon ne govori o teh, pač pa o novih ponudnikih znotraj države in s tem konkurenci obema trenutnima ponudnikoma klasičnih iger na srečo. Janez Sodržnik je izpostavil tudi, da predlagani zakon ne spremljajo analize, s katerimi bi lahko v športu dobili zagotovila, da bi bila nova ureditev boljša.

V poročilu o nastopu na OI v Tokiu, 10 odstotkov reprezentance je osvojilo medalje, še 21 pa se jih je uvrstilo do osmega mesta, so se najprej zahvalil vodji ekipe in enemu najuspešnejših slovenskih športnikov Miroslavu Cerarju. Ob zelo uspešnih nastopih praktično celotne ekipe pa je bilo v poročilu veliko besed tudi o povsem spremenjenih pogojih za nastop zaradi pandemije, med drugim so bila tekmovanja brez gledalcev.

IO OKS je junijsko sejo skoraj v celoti posvetil osnutku sprememb pravil OKS in osmim stranem pripomb, večina sicer osredotočenih le na nekaj točk. Pravila so bila nazadnje posodobljena 19. junija 2018, ko so vnesli le manjše popravke in tisto, kar je zaradi uskladitve s posodobljeno olimpijsko listino zahteval Mednarodni olimpijski komite.

V novih predlogih med drugim načrtujejo uvedbo predsedstva in komisije za integriteto, nekoliko drugače so razvrščeni strokovni odbori, večja prednost je dana tekmovalnemu športu. Večina članov IO je izrazila nasprotovanje predlogu in željo, da bi ga sprejeli počasneje. Na skupščini je tako pričakovati tiste predloge, ki imajo večinsko podporo. Gabrovec je na koncu razprave omenil, da najbolj razdvaja ločitev športa za vse in športa na lokalni ravni, ki jih sedaj skupaj kot podpredsednik OKS pokriva Janez Sodržnik.

Bilo je tudi nekaj mnenj, da se del predlogov, posredno tudi glede glasovanj, skuša uvesti zaradi "večje uspešnosti" določenih morebitnih kandidatov za predsednika OKS za volilni skupščini prihodnje leto, ko Gabrovec, kot je znova zatrdil, ne bo več kandidiral.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji