Na Brdu je zasedal Izvršni odbor OKS

Na Brdu je zasedal Izvršni odbor OKS
Na Brdu pri Kranju se je sestal Izvršni odbor OKS-ZŠZ, kjer so člani sprejeli olimpijsko reprezentanco Slovenije Peking 2022, podali mnenje na razpisani LPŠ za letošnje leto, se dotaknili projekta BŠP ter potrdili projekte, ki se trenutno izvajajo pod okriljem krovne športne organizacije.
IO OKS daje pozitivno mnenje k Letnemu programu športa 2022, ki je vezano na izpolnitev dogovora med predsednikom OKS Bogdanom Gabrovcem in predsednikom vlade Janezom Janšo. Dogovor je, da se obseg sredstev LPŠ poveča za dodatnih 5% na področju športnih programov ter da se zagotovi dodatna sredstva v višini razlike do lansko razpisanih sredstev na področju športnih objektov in površin za šport v naravi. Del dogovora je tudi sprejem uredbe za razdelitev sredstev od davka srečk za sofinanciranje športa s strani Vlade RS.

Generalna direktorica direktorata za šport na pristojnem ministrstvu Mojca Doupona je v grobem predstavila načrt porabe 24,786 milijonov evrov, ki so na voljo športu. Skupni znesek je res v grobem dva milijona evrov manjši kot lani, kjer pa je bilo štiri milijone dodatnih sredstev za investicije v športu. Slovenski vrhunski šport naj bi po novem letnem programu športa po njenih besedah prejel celo milijonov evrov več kot lani.

Najbolj kritičen je bil do dodeljenih sredstev predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, ki je opozoril, da že vsaj štiri leta poslušamo, kako raste vse v državi, tudi BDP, sredstva za šport pa ostajajo enaka in "položaj športa se vsako leto rešuje pet minut pred dvanajsto".
"Prepričan sem, da bomo dobili vsaj za inflacijo povečana sredstva. Vsak dan smo priča rasti stroškov in s tem se sooča tudi šport in športni delavci," je dejal Dobnikar in opozoril, da bi morali tudi trenerji in drugi športni delavci, ki so vključeni v neposredno dejavnost v športu, prejeti kovidne dodatke, kot jih prejemajo zaposleni na drugih področjih.
Podpredsednik OKS Janez Sodržnik pa je opozoril, da je od politike pričakoval, da bo šport prepoznala kot enega najpomembnejših elementov posledic odprave epidemije. "Pričakoval sem vsaj pet milijonov evrov več, kar je glede na vse vložke za blaženje pandemije v državi le drobiž."

A Doupona je pri delitvi in porabi sredstev opozorila tudi na napake in neurejenost v športu, ki ni uspel počrpati vseh ponujenih sredstev na razpisih in realizirati pogodb. Delno ji je pritrdil tudi Gabrovec in ugotavljal, da tretjina klubov in društev še vedno ni uredila statusa na način, da bi lahko črpali sredstva iz dohodnine in donacij, kar je vlada uredila z zakonodajo. Kot je dejal, se mora tudi šport primerno prestrukturirati, da bo lahko prišel do tega denarja.
Generalni sekretar OKS Blaž Perko je dodal, da se trenutno izvajajo številne druge aktivnosti v odnosu do države. Najbolj konkretni so dogovori z ministrstvom za obrambo, kjer že letos želijo realizirati pet dodatnih zaposlitev za slovenske športnike.

IO OKS je potrdil tudi model in razvrstitve športnih panog v razrede za potrebe razpisa Fundacije športnih organizacij, predlog podaljšanja pogodbe sodelovanja v družbo Bežigrajski športni park in izdajo oz. podaljšanje Certifikata športnikom prijazno izobraževanje različnim izobraževalnim ustanovam. 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji