Usposabljanje SD1

Prikupna Soohorang in Bandabi - maskoti OI v Pyeongchangu 2018

Prikupna Soohorang in Bandabi - maskoti OI v Pyeongchangu 2018
Prikupna beli tiger z imenom Soohorang in azijski črni medved z imenom Bandabi sta maskoti prvih zimskih olimpijskih in paraolimpijskih iger v Južni Koreji, ki bodo leta 2018.
Južnokorejski organizacijski odbor je danes javnosti uradno predstavil obe maskoti.
Prikupni in nasmejani mladiček belega tigra, gre sicer za eno najredkejših zveri, ki ima v južnokorejskem ljudskem izročilu prav poseben simbolni status svete živali, je svoje ime dobil iz skovanke korejskih besed za zaščitnika in tigra.
Naravna sivo-bela barvna kombinacija kožuha belega tigra simbolizira tudi sneg in led, torej glavni značilnosti zime ter podlagi, na katerih bodo tekmovali športniki na zimskih olimpijskih igrah.
"Gre za tako zelo lepo žival, ki je močno vpeta v korejsko kulturo. Hkrati pa ponazarja najtesnejšo vez med zimskimi olimpijskimi igrami in naravnim okoljem," je dejala Gunilla Lindberg, švedska predstavnica in vodja komisije za koordinacijo pri Mednarodnem olimpijske komiteju. Tiger po korejskem verovanju predstavlja korejski polotok, saj naj bi oblika polotoka spominjala na tigrovo.

Tudi azijski črni medved, ki je zaradi svojih prav posebnih belih polkrogov na prsih poznan tudi pod imenom ogrličar, so močno prisotni v korejski folklori kot simbol močne volje in poguma, na žalost pa je žolč iz medvedjih žolčnikov uporabljen tudi v tradicionalni azijski oziroma kitajski medicini. Veliko medvedov ogrličarjev zato živi zaprtih v majhnih kletkah na farmah za proizvodnjo žolča. Tudi tigre ogroža ilegalni lov zaradi uporabe dragocenega krzna ter njihovih kosti in izločkov v tradicionalni medicini.
Medvedovo ime Bandabi je prav tako sestavljeno iz več simbolov in pomenov polmeseca, praznovanja ter kot simbol živali, značilne za pokrajino, ki bo gostila olimpijske igre.

Maskoti bosta svoj olimpijski krst doživeli že letos, saj bosta glavni akterki v predstavitveni hiši zimskih olimpijskih iger Pyeongchang 2018 med poletnimi olimpijskimi igrami v Riu.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji