Usposabljanje SD1

IO OKS pozitivno ocenil slovenski nastop na OI v Pekingu

IO OKS pozitivno ocenil slovenski nastop na OI v Pekingu
Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je pozitivno ocenil slovenski nastop na zimskih olimpijskih igrah prejšnji mesec v Pekingu. Predstavili so načrt za pomoč ukrajinskim športnikom, imenovali člane in vodstvo sveta zavoda Nacionalnega olimpijskega inštituta ter predstavili naslednje korake pri pobudi za OI treh dežel.
Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je uvodoma čestital slovenskim dobitnikom kolajn ter drugim članom reprezentance v kitajski prestolnici. Vodja ekipe Tomaž Barada je izpostavil, da so bile zaradi pandemije novega koronavirusa to zelo posebne igre, kljub temu pa ekipa ni imela nobenih večjih težav. Nastopilo je 91 držav, Slovenija je bila petnajsta najuspešnejša po žlahtnosti odličij, glede na število prebivalstva pa druga.

Ob koncu so govorili tudi o ruskem napadu na Ukrajino. OKS je v sodelovanju z uradom za begunce prevzel koordinacijsko vlogo pri iskanju stikov ter povezav, ki bi ukrajinskim športnikom beguncem omogočila treninge v času njihovega bivanja v Sloveniji. Ta čas je po oceni OKS pri nas okrog 150 ukrajinskih športnikov, 94 se jih je že obrnilo na krovno športno organizacijo, ki je že rešil 87 primerov.
V povezavi z Mednarodnim olimpijskim komitejem ter Olimpijskim komitejem Ukrajine OKS pripravlja tudi dodatne programe za otroke, da bi jih z občasnimi dejavnostmi gibanja in igre s športom vsaj za kratek čas odtrgali od aktualnih skrbi.

Mok je že kmalu po ruskem napadu priporočil svojim članicam naj prepovedo nastope ruskim in beloruskim športnikom in sodnikom ter drugim osebam na tekmovanjih ter da naj v omenjenih dveh državah prav tako do nadaljnjega ne pripravljajo nobenih tekmovanj. OKS se je uradno pridružil tej pobudi.

IO OKS je v nadaljevanju imenoval člane sveta zavoda Nacionalnega olimpijskega inštituta ter za v. d. predsednika imenoval Mateja Tuška, člani pa so še Metoda Dodić Fikfak, Edvard Kolar, Rado Pišot, Matjaž Vogrin, Janez Vodičar in Aleks Leo Vest. Za v.d. direktorja so predlagali Andraža Kopača.

Združili so Fundaciji Leona Štuklja in Miroslava Cerarja, ki nosita ime dveh izjemnih slovenskih telovadcih, ki sta ena najboljših slovenskih športnikov nasploh. Z omenjenima fundacijama že nekaj let zbirajo denar za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij.

OKS skupaj s svojimi regijskimi pisarnami v prihodnjih tednih načrtuje več regijskih posvetov, namenjenih predstavitvi predloga novih pravil OKS. Predvideni so trije posveti med v prvi polovici aprila.

V Planici bo 24. marca okrogla miza o vlogi slovenskega športa v naslednjem obdobju, kot to vidijo slovenske politične stranke, ki bodo naslednji mesec sodelovale na volitvah.

Ponovno je vzniknila pobuda za zimske olimpijske igre treh dežel Slovenije, Italije in Avstrije leta 2034. Gabrovec je dejal, da so se v soboto med pokalom Vitranc srečali predstavniki teh dežel in sprejeli pobudo, da se na to temo čim prej srečajo olimpijski komiteji omenjenih držav.

Predsednik Slovenske olimpijske akademije in častni član Evropskega združena za fair play Miro Cerar je napovedal, da bodo na mednarodni ravni predstavili športno potezo, ki sta jo naredili med OI v Pekingu biatlonka Polona Klemenčič in reprezentančna fizioterapevtka Ula Hafner, ki sta že dobili slovensko nagrado za fair play. Na mešani štafetni tekmi je namreč Klemenčičeva opazila, da je prvi zvezdnici biatlona v Pekingu, Norvežanki Marte Olsbu Roeiseland, s puške odpadel diopter. Hafnerjeva je nekako prišla do njega in ga dostavila norveški ekipi, ki je pozneje postala olimpijska zmagovalka.

Člani Io OKS so obravnavali tudi načrt za vzpostavitev pogojev, meril in postopka za pridobitev licence za panožne športne centre.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji