Program Športajmo in berimo gostoval v Kranju

Program Športajmo in berimo gostoval v Kranju
​V torek je bil na sporedu drugi letošnji dogodek programa Športajmo in berimo, s katerim želimo opozoriti na pomen branja med mladimi športnicami in športniki ter prispevati k ustvarjanju spodbudnega okolja za umestitev branja v življenje mladih športnikov in športnic.
 
Tokrat smo gostovali v knjižnici v Kranju. Dogodek je za Mestno knjižnico Kranj pomenil tudi pomembno priložnost povezovanja in promocije v lokalnem in širšem okolju, hkrati pa je bilo začutiti močno prepletenost športa in kulture v tem mestu. Dogodka se je udeležil vrh občine, saj sta na dogodku pozdravila naprej podžupan MO Kranj, nato pa je pri otvoritvi razstave sodeloval še župan MO Kranj. Vse prisotne je nagovorila tudi direktorica knjižnice, gospa Maja Vunšek.
 
Udeležence, teh je bilo čez 110, med njimi je bilo 95 dijakov 1. in 2. letnikov športnih oddelkov Gimnazije Franceta Prešerna, je najprej nagovoril Miroslav Cerar. »Današnji šport ni nežna stvar, pogosto je krut, tudi s strani pričakovanj po najvišjih rezultatih. Vsak je lahko do zmagovalec, v odnosu do sebe in do premagovanja svojih težav,« je mladim uvodoma položil na dušo Cerar in dodal: »Olimpijske igre so tekme velikih razočaranj in presenečenj. Predvsem velikih presenečenj. Tekma je preizkus človeka, ne samo pri zmagovanju, temveč, kako prenašati poraze.«
 
Ko je olimpionik strnil svoje besede in je mikrofon ter besedo dobil Mitja Petkovšek, je zelo dobro povzel občutke večine udeležencev: »To je bilo sedaj tako lepo povedano, da bi vsi le zaploskali in odšli domov.« Pa nismo. Trije izjemni posamezniki so se razgovorili in bi kar klepetali ter delili svoje izkušnje. Njihove misli so bile polne prebliskov, ki so navduševali. Mitja je npr. izrisal zelo natančno sliko okolja, ki spodbuja in prebuja branje pri mladih ter dodal še motive, ki najstnika športnika premaknejo do branja. Natančno je opisal idealno okolje, kjer bi on lahko v miru bral leposlovje (jasa na Igu), zaupal nam je, kako je tovoril kovček stripov na univerzijado leta 1995 in bil glavni izposojevalec stripov za celotno slovensko ekipo.  
 
Nekdanja smučarska tekačica Vesna Fabjan je izrisala razmerje med preučevanjem sebe skozi strokovno in leposlovno literaturo, razmerje med željo in ciljem ter pomenom poti, strelka Živa Dvoršak, ki pa je izredna bralna navdušenka, pa nas je očarala s svojo navdušenostjo nad možnostjo, da govori o knjigah. »Ne glede na to, kaj si želimo, se bodo vedno pojavile ovire, a pojavila se bodo tudi zelo mamljiva parkirišča, na katerih bi se kar ustavili, a je potrebno iti dalje. Ta mamljiva parkirišča so danes pametni telefoni, naj vas ne zadržijo na parkirišču, pojdite naprej po vaši poti,« je nagovorila mlade udeleženka zadnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu.
 
Program Športajmo in berimo bo svojo pot nadaljeval v Novi Gorici, kjer bo gostoval 13. aprila. To bo tretja letošnja postaja.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji