Usposabljanje SD1

Ali ima šport v Sloveniji položaj, kot si ga zasluži?

Ali ima šport v Sloveniji položaj, kot si ga zasluži?
Razprava o prihodnosti športa v Sloveniji, ki sta jo organizirala Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez ter Smučarska zveza Slovenije ob robu največjega športnega praznika v Sloveniji.
Ob pogledu na planiško velikanko so predstavniki političnih strank odgovarjali na vprašanja o prihodnosti slovenskega športa, njegovi vlogi družbeno-socialnega stebra, vlogi športne diplomacije, promocije, zanosa in utripa ter sistemskih sprememb, ki jih razvojni in uspešni elementi slovenskega športa potrebujejo.

Predstavniki političnih strank, ki so se odzvali vabilu so prihajali iz vrst Slovenske demokratske stranke, Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov, Liste Marjana Šarca, stranke Alenke Bratušek, stranke Konkretno, Levice, Nove Slovenije ter Naše dežele. Ne glede na njihova politična prepričanja in stališča pa so si bili na področju športa dokaj enotni in soglasni. Vsi namreč vidijo šport kot pomemben družbeni dejavnik, ki pa trenutno ni dovolj podprt s strani države in potrebuje več konkretne ter sistemske finančne podpore in davčnih spodbud. Ob tem so našteli več rešitev za omenjene izzive, med drugim vzpostavitev resornega ministrstva, več proračunskih sredstev, ukinitev davka na srečko, športni evro ter več športa v šolah in fakultetah.
 
Široko podporo imajo v politiki tudi uspešni športniki in športni delavci, ki ob promocijski lahko odigrajo pomembno vlogo tudi v diplomaciji ter s tem odpirajo številna vrata.  Kot primer so navedli predsednika UEFE Aleksandra Čeferina ter najbolj uveljavljene slovenske športnike.
 
Na koncu razprave sta priložnost za vprašanja prejela doslej znana kandidata za novega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Tomaž Barada in Franjo Bobinac. Oba sta izpostavila problematiko financiranja športa ter sredstev, ki jih država nameni s t.i. Letnim programom športa. Odgovor vseh predstavnikov političnih strank je bil pritrdilen, saj so se vsi strinjali, da bi morali sredstva LPŠ podvojiti iz zdajšnjih cca. 26 na več kot 50 milijonov evrov.

Celotno razpravo si lahko ogledate tukaj: VIDEO
(vir: arhiv OKS)

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji