Usposabljanje SD1

Na dimnikarski poti odprli Sakura park - drevored japonskih češenj

Na dimnikarski poti odprli Sakura park - drevored japonskih češenj
V Kočevju na Dimnikarski poti ob reki Rinži so danes slavnostno otvorili sakura park, drevored 30 japonskih okrasnih češenj. Te so na pobudo Veleposlaništva Japonske posajene ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo in v spomin na olimpijske in paralimpijske igre Tokio 2020.
Ob otvoritvi parka so goste nagovorili župan dr. Vladimir Prebilič, direktor Yaskawa Slovenija dr. Hubert Kosler, finančni direktor Slovenskih državnih gozdov Andrej Janša, olimpionik Miro Cerar in veleposlanik japonske Nj. Eksc. Hiromichi Matsushima.
Dogodka sta se udeležila tudi predsednik Slovenskega paralimpijskega komiteja g. Damijan Lazar in generalni sekretar Slovensko-japonskega poslovnega sveta g. Miran Skender. 

Sakura, kar je pravzaprav japonsko poimenovanje češenj, so eno najbolj priljubljenih dreves na Japonskem in so tudi simbol japonskega naroda. Vsako leto v času cvetenja, konec marca in začetek aprila, Japonci praznujejo praznik Hanami, z opazovanjem cvetočih dreves in uživanjem v njihovi lepoti. S tem se poklonijo obujenemu življenju in neskončnemu obnavljanju narave. 30 češenj ima sedaj v Kočevju tudi simboliko odličnega sodelovanja in prijateljstva med Japonsko in občino Kočevje.

Župan dr. Vladimir Prebilič se je v pozdravnem nagovoru zahvalil vsem sodelujočim in izrazil zadovoljstvo, da z drevoredom sakura košček japonske tradicije in optimističnega sporočila prebujanja življenja in prenove, vnašamo tudi v naše okolje. Veleposlanik japonske je v svojem nagovoru dejal, da drevored simbolizira posebno vez, ki se je vzpostavila sprva predvsem preko podjetja Yaskawa. Letos pa se rojeva novo prijateljstvo med Kočevjem in japonskim mestom Fukui. 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji