Usposabljanje SD1

Vse najboljše, dragi Marko Račič!

Vse najboljše, dragi Marko Račič!
Najstarejši slovenski olimpijec Marko Račič danes praznuje 102 leti! Želimo mu predvsem zdravja ter veliko veselja in lepih dni!
Nekdanji slovenski atlet Marko Račič danes praznuje rojstni dan. V Adlešičih v Beli Krajini rojeni Račič, tudi Bloudkov nagrajenec, je najstarejši slovenski še živeči olimpijec.

Račič je za svoje delo leta 2008 dobil tudi priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) za šport in promocijo olimpizma. Za nekdanjo Jugoslavijo je nastopil na poletnih olimpijskih igrah 1948 v Londonu v teku na 400 m, kjer je prišel do polfinala, in v štafeti 4 x 400 m. Sodeloval je tudi na dveh evropskih prvenstvih, leta 1946 v Oslu in leta 1950 v Bruslju.

Po končani atletski karieri je bil atletski trener in je leta 1953 opravil specializacijo v Oslu. Med letoma 1960 in 1968 je bil selektor ženske atletske reprezentance Jugoslavije, v kateri je bila tedaj tudi evropska prvakinja in svetovna rekorderka na 800 metrov Vera Nikolić.

Bloudkov nagrajenec je bil po atletski karieri trener, selektor reprezentance, sodnik, do 90. leta starosti je sodil na 1500 tekmah, bil organizator tekmovanj, statistik in publicist.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji