Usposabljanje SD1

Slavnostna otvoritev poletnega Olimpijskega festivala za mlade športnike v Banski Bystrici

Slavnostna otvoritev poletnega Olimpijskega festivala za mlade športnike v Banski Bystrici
Najboljši mladi športniki in športnice Evrope bodo tekmovali na 16. poletnem Olimpijskem festivalu evropske mladine, ki se je nocoj uradno začel s slavnostno otvoritvijo ob Memorialu SNP v slovaškem mestu Banská Bystrica.

Slovaška se je tako pridružila ekskluzivni skupini držav, ki so gostile tako zimski kot poletni OFEM. V tem tednu (24.–30. julij) bo več kot 2.200 športnikov iz 48 nacionalnih olimpijskih komitejev tekmovalo v 10 športih, dogajanje pa boste lahko spremljali v živo na kanalu EOC.

Čarobna otvoritvena slovesnost, ki so jo neposredno prenašali na slovaški televiziji in kanalu EOC, je sprejela reprezentance NOK-ov s tradicionalnim mimohodim zastav. Poseben sprejem je bil namenjen 46-im ukrajinskim športnikom, katerih prisotnost v tako težkem času je vir upanja za celotno celino.

Po uvodnih govorih je prispel Plamen miru, ki je bil konec maja prižgan v Rimu, preden je začel potovati po Slovaški do Banske Bystrice. Plamen miru je osrednji simbol OFEM-a, ki poudarja pomen olimpijskih vrednot odličnosti, prijateljstva in spoštovanja med mladimi v Evropi. Ta glavni trenutek sta vodila dva olimpijska prvaka in ambasadorja iger, Anastasiya Kuzmina (biatlon) in Matej Tóth (hitra hoja).

Predsednik EOC Spyros Capralos je ob tem dejal: »Športniki, za mnoge izmed vas je to prvi mednarodni večpanožni športni dogodek. S tekmovanjem na tej elitni ravni in s povezovanjem s svojimi kolegi športniki, našimi 1300 neverjetnimi prostovoljci in strastnimi mladimi olimpijskimi ambasadorji, boste od te izkušnje odnesli veliko.
Iskreno se žeim zahvaliti organizacijskemu odboru Banská Bystrica, slovaškemu olimpijskemu komiteju ter vsem njihovim partnerjem. Ko smo 30. maja prižgali Plamen miru sem dejal, da smo s športom lahko in moramo biti še naprej zgled družbi. Vsi, ki se na Slovaškem ukvarjate s športom, utelešate to sporočilo in želim vam čestitati za vse, kar počnete za boljšo prihodnost povezano s športom.”

Otvoritvena slovesnost je predstavila izjemno kulturo na Slovaškem, z vrsto umetniških predstav, ki so uspešno gradile pričakovanje pred jutrišnjim začetkom tekmovanja. Cel večer je izjemen Slovaški simfonični orkester pod vodstvom dirigenta Adriána Kokoša poskrbel za zvočno spremljavo slovesnosti, medtem ko je operni solist Slovaškega narodnega gledališča Tomáš Juhás briljantno recitiral Nessun dorma. Nazadnje, ko je bila mladina osrednja tema dogodka je otroški pevski zbor zapel pesem ''Milijon sanj'' iz filma Največji šovman.


 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji