Usposabljanje SD1

Uspešna predstavitev igre Pandolo na svetovnih igrah športa za vse

Uspešna predstavitev igre Pandolo na svetovnih igrah športa za vse
Minuli vikend so bile v prestolnici Indonezije, 30 milijonski Jakarti, šeste igre Športa za vse v organizaciji zveze TAFISA.
Minuli vikend so bile v prestolnici Indonezije, 30 milijonski Jakarti, šeste igre Športa za vse v organizaciji zveze TAFISA. Dogodka se je udeležilo okoli 800 delegatov iz 63 držav, skupno pa se ga je po ocenah organizatorjev udeležilo 14.000 obiskovalcev. Cilji prireditve so bili predstavitev domačih in mednarodnih tradicionalnih športov ter iger, organizacija mednarodnih tekmovanj, negovanje ljudskih običajev in debate o smernicah razvoja tega področja v prihodnosti.

Slovenijo je zastopala devetčlanska delegacija, v kateri so bili vodja delegacije, mag.Janez Sodržnik (podpredsednik OKS-ZŠZ), vodja programskega sveta dr.Maja Bučar Pajek, mag.Patrik Peroša (Športna Unije Slovenije, predsedujoči)  ter šest igralcev Pandola.
Slovenija je na tem dogodku bila zastopana prvič; našo državo je predstavljala igra Pandolo, ki je trenutno edina športna igra v Registru žive kulturne dediščine. Zvezo društev igre Pandolo Slovenije je zastopalo 6 delegatov iz društev KDŠ Dolga Štorija ter KDSI Punta Piran.
Vodja delegacije mag. Janez Sodržnik in mag. Patrik Peroša sta sodelovala in  predavala na globalnem forumu na temo Športa za vse.
Predstavitev igre je potekala v ekološkem parku Ancol na severnem delu mesta. Predstavitve se je udeležilo veliko osnovnošolskih skupin iz različnih predelov Indonezije, Evrope ter Azije in drugih obiskovalcev. Z igro se veliko udeležencev ni srečalo prvič, saj je igra z lesenimi palicami v različnih oblikah prisotna po veliko državah sveta. Tako smo spoznali predstavnike iger Sztekel (Poljska), Billarda (Španija-Andaluzija), igra iz Palestine, Gatrik (Indonezija-Bandung), Tak-Kadal (Indonezija-Jakarta), Pazok-Lele (Indonezija-Zahodna Java), Konda-Kondi (Malezija) in druge. Mladina iz vseh delov sveta se je izkazala zelo sposobna za igro, kar dokazuje da ljudski običaji in spretnosti še ostajajo v genih mladine 21. stoletja. Da je Pandolo v resnici enostavna igra, govori dejstvo, da smo jo uspeli predstaviti tudi obiskovalcem, s katerimi si nismo delili skupnega jezika.

Poleg predstavitve igre so se predstavniki Slovenske delegacije udeležili tudi uradne otvoritve s slavnostnim govornikom prof. dr. Ju-Ho Changom, predsednikom TAFISA in predstavitve tradicionalnih iger v Nacionalnem muzeju v Jakarti, ter obiskali park "Indonezija v malem".

 
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji