Usposabljanje SD1

27. seja IO OKS-ZŠZ

27. seja IO OKS-ZŠZ
V torek, 27. septembra, je bila v v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru 27. seja Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez, na kateri so govorili tudi o volilni skupščini, ki bo 16. decembra. Volilna opravila se bodo začela 7. oktobra, doslej so kandidature za predsednika že najavili Tomaž Barada, Franjo Bobinac in Janez Sodržnik.


Predsednik OKS Bogdan Gabrovec, ki se za nov mandat na čelu OKS ne bo potegoval, je uvodoma dejal, da je Blaž Perko na bolniški, njegovo zdravstveno stanje se izboljšuje in rehabilitacija v Soči uspešno poteka. Njegove naloge začasno opravlja poslovni direktor OKS Matic Švab.

Letos bodo tudi volitve v državni svet, enega predstavnika ima področje kulture ali športa, razpis za predloge bo potekel sredi oktobra. Šport doslej ni imel še nobenega predstavnika, nekateri športni delavci, med drugim predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, so bili že člani DS, vendar so bili izvoljeni kot predstavniki drugih organizacij. IO OKS je soglasno sklenil, da bo kandidat Luka Steiner, ki je bil oziroma je še vedno aktiven v delu OKS, atletiki in smučanju.

Sprejeli so kriterije za nastop na evropskih igrah poleti 2023 v Krakovu na Poljskem, kjer bo zastopanih 18 olimpijskih in sedem neolimpijskih panog.

Člani IO OKS so dali soglasje k aktom Nacionalnega olimpijskega inštituta, direktor je postal Andraž Kopač, Matej Tušak pa predsednik. V upravni odbor Slovenske antidopinške organizacije (SLOADO) sta bila imenovana Petra Tramte in Martin Steiner.

Dnevi OKS bodo 17. in 18. oktobra v hotelu Union v Ljubljani, kjer bo potekala konferenca z različnimi temami s področja športa, predstavili bodo tudi izvajanje prihodnjih strateških in razvojnih usmeritev.

Obravnavali so poziv državnim organom glede televizijskih prenosov olimpijskih iger in pomoči pri nakupu televizijskih pravic, RTV Slovenija jih ima le še za OI 2024 v Parizu.

Gabrovec je povedal, da so na nedavni seji Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) v Skopju pozvali, da bi se vojaški konflikt v Ukrajini čim prej končal, ter da bi bilo možno, da bo poleti prihodnje leto Festival evropske mladine v Mariboru potekal neokrnjeno, torej tudi z udeležbo Rusije in Belorusije.

Člani IO so sprejeli sklep o petodstotnem povišanju plač zaposlenih v OKS, ki so nespremenjene zadnjih devet let.

Dejan Crnek je uvodoma predlagal dodatno točko dnevnega reda. Ocenil je, da naj bi strokovni svet za šport vlade pri volitvah za člane sveta Fundacije za šport ravnal nezakonito pri izboru predstavnikov športa za vse in je o tem sklepal tudi mimo OKS. O tem so govorili na koncu seje. Gre za pritožbo petih zvez športne rekreacije, ki so doslej volile svoja predstavnika v svet FŠO. Pristojno ministrstvo je v postopek vključilo še 28 športnih zvez, omenjenih pet zvez večini izmed njih oporeka status pretežnega delovanja v športni rekreaciji in so pritožbo naslovile tudi na državne organe. Predsednik strokovnega sveta Sašo Norčič je dejal, da je državna volilna komisija pozvala strokovni svet za sodelovanje pri volitvah v svet FŠO. Pripravili so volilni imenik, ki so ga uporabljali pri isti zadevi že leta 2019, 14 od 16 članov, ki so glasovali, je bilo za sklepe na dopisni seji. Pravna služba športnega ministrstva je po pritožbi opravila pregled očitkov, Norčič je dejal, da ni ugotovila nepravilnosti.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji