Izvolitev nove Komisije športnikov OKS-ZŠZ in podelitev certifikatov

Izvolitev nove Komisije športnikov OKS-ZŠZ in podelitev certifikatov
Drugi dan obeleževanja obletnice ustanovitve OKS-ZŠZ so se v Beli dvorani Grand hotela Union na forumu športnikov zbrali bivši in aktivni športniki. V sklopu foruma so bile izvedene volitve v komisijo športnikov OKS-ZŠZ (KŠO), ob koncu pa je bilo organizirano še srečanje udeležencev olimpijskih iger, ki so jim podelili OLY certifikate. Poleg olimpijcev so certifikate prejele še športnikom prijazne izobraževalne ustanove.


V KŠO so bili izvoljeni nekdanja judoistka Raša Sraka Vukovič kot predstavnica poletnih športov, kot predstavnik zimskih hokejist Marcel Rodman, predstavnik paraolimpijskih športov je Dejan Fabčič, neolimpijskih pa Ana Umer. Raša Sraka Vukovič, ki je predsednica, je napovedala, da bodo v skladu s pravili v članstvo KŠO imenovali še nekdanjega slovenskega rokometnega reprezentanta, zdaj pa direktorja rokometašev velenjskega Gorenja Davida Miklavčiča, ki je bil zelo aktiven doslej, ter atleta Kristjana Čeha, oba pa mora potrditi še izvršni odbor OKS-ZŠZ.

Nekdanji telovadec Miroslav Cerar, s 30 medaljami na velikih tekmovanjih najboljši slovenski športnik, je postal častni predsednik Kluba slovenskih olimpijcev (KSO), ki ga je doslej vodil. Izpostavil je, da je posebna čast že, če lahko športnik nastopi na olimpijskih igrah, saj le redki posežejo po odličjih. Olimpioniku in dosedanjemu predsedniku KSO Miroslavu Cerarju, ki je bil poleg Leona Štuklja leta 1991 edini individualni ustanovitelj samostojnega olimpijskega gibanja, se je ob tej priložnosti za delo zahvalila Petra Robnik, nekdanja alpska smučarka in doslej sekretarka KSO. 

Predsednik KSO je postal zlati olimpijec v veslanju Iztok Čop, člani predsedstva pa so še nekdanja alpska smučarka Katja Koren Miklavc, atlet Primož Kozmus in smučarski tekač Ivo Čarman, ki je edini ostal v vodstvu. "Športniki, tudi nekdanji, moramo biti bolj aktivni pri delu na vseh področjih športa, saj poznamo delovanje, s katerim smo se srečevali v naših aktivnih karierah. To nam manjka, povezati moramo tudi več generacij," je izpostavil Čop, saj je bila udeležba z nekaj čez dvajseterico nekdanjih olimpijcev skromna. Nadeja se, da bo v prihodnje večja. Pri delu bo sodeloval tudi nekdanji alpski smučar Andrej Miklavc, ki je lani postal ambasador projekta Verjemi v šport Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Z tem se želijo boriti za čist šport, brez stranpoti, kot sta denimo doping in nameščanje športnih izidov, ter ga ohraniti kot pomemben segment življenja za naslednje generacije.

Na srečanju sedanjih in nekdanjih športnikov je Cerar podelil olimpijske certifikate (OLY) za nastope na olimpijskih igrah. Osebno so jih prejeli nekdanja športnika biatlonec Jure Velepec in alpska smučarka Veronika Šarec, ter še aktivni atlet Žan Rudolf. 

Za prehod iz športne v poslovno kariero je nastal karierni center za športnike, o njegovem pomenu je spregovorila nekdanja alpska smučarka Petra Robnik. Je ena izmed najpomembnejših oseb pri vzpostavljanju izobraževanja za športnike pri nas in je v tem času prišla tudi do doktorskega naziva.

OKS-ZŠZ je s partnerji, tudi pristojnimi ministrstvi, že pred leti uvedel tudi certifikat športnikom prijazno izobraževanje, tokrat so jih za lansko in letošnje šolsko leto podelili sedemnajstim šolam. Izkušnje pri izobraževanju precejšen del šolanja odsotnih športnikov sta predstavila Mirjam Bizjak iz Gimnazije Franceta Prešerna in Vinko Zovko iz Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Vodstvo OKS-ZŠZ je podpisali pogodbe za študij na daljavo s Telekomom Slovenije ter gimnazijami Franceta Prešerna v Kranju, Šiške v Ljubljani, Jesenic in II gimnazijo Maribor, ki imajo športne oddelke. O posebnem skladu za podporo vrhunskih športnikov pa je govoril kanuist Benjamin Savšek, ki je osvojil olimpijsko zlato lani v Tokiu.Več slik z dogodka najdete na uradni spletni strani dogodka: https://dnevioks.olympic.si/galerija

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji