Nekdanji telovadni as Cerar v Tokiu obujal olimpijske spomine

Nekdanji telovadni as Cerar v Tokiu obujal olimpijske spomine
Nekdanji telovadni šampion Miroslav Cerar, ki je s 30 medaljami na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik, je bil na svetovnem forumu o športu in kulturi, ki je bil konec prejšnjega tedna v Kjotu in Tokiu.
Forum je otvoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki je bil tudi eden glavnih tujih zvezdnikov.

Cerarja so kot olimpijskega zmagovalca leta 1964 na glavnem forumu posebej najavili kot edinega tujega športnika, sprejeli pa so ga v kabinetu japonskega predsednika vlade Shinza Abeja, kjer mu je njegov glavni svetovalec IIchijo Hasagava uradno podarili posnetek njegovega zmagovalnega nastopa na konju z ročaji leta 1964.
Hasagava je med drugim povedal, da so Japonci skušali slediti ravni telovadbe, ki jo je tedaj pokazal Cerar. S slednjim je tokrat intervju z njim opravila ekipa častnika Asahi Shimbun, ki ima devet milijonov jutranje naklade in 2,7 milijona večerne, pogovor pa je bil objavljen v obeh edicijah.
"Lepo sem se počutil, to je bil lep obisk, ki sem ga bil zelo vesel. Še pred forumom je bila volilna skupščina Mednarodne gimnastične zveze, kjer so razstavili konja z ročaji, na katerem sem zmagal v Tokiu, ob njem pa so se z mano fotografirali tudi predsednik Moka Bach ter prejšnji in sedanji predsednik gimnastične zveze. Vse skupaj je pri meni zapustilo res lep in velik vtis, za organizacijo in pomoč pa bi se zahvalil slovenski veleposlanici na Japonskem Simona Leskovar," je dejal Cerar, tudi časni predsednik slovensko-japonskega poslovnega kluba.

S svetovnim forumu o športu in kulturi je Japonska začela cikel priprav na olimpijske igre v svoji prestolnici leta 2020; kulturi so največ pozornosti posvetili v Kjotu, športu in gospodarstvu pa v Tokiu. Udeležilo se ga je več tisoč predstavnikov številnih držav sveta, visokih vladnih predstavnikov, predstavnikov mednarodnega gospodarstva, športa, kulture in medijev.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji