Naj bo leto 2023 po meri nas vseh!

Naj bo leto 2023 po meri nas vseh!
Leto 2022 je za nami in z veseljem se spominjamo vseh uspehov naših športnikov, ki so v preteklem letu poskrbeli za res veliko veselja in solz sreče. Konec leta pa je prinesel tudi spremembe, saj je po osmih letih Olimpijski komite Slovenije dobil novega predsednika Franja Bobinca. V leto 2023 tako vstopamo pod novim vodstvom, polni zagona in optimizma. Naj bo leto, v katerega smo vstopili, polno zdravja, zadovoljstva in uspeha na vseh področjih.

Prenovljeno vodstvo slovenskega športa v novem letu čakajo veliki izzivi, kako zadržati ali celo dvigniti krivuljo mednarodnih športnih uspehov. Franjo Bobinac je 16. decembra postal tretji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) doslej, izmed pomembnih organov v športu pa do konca leta še ni bil sestavljen vladni strokovni svet za šport.

Imenovanje slednjega je bilo na vladi pričakovati že v drugi polovici decembra, a se to ni zgodilo, tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport vzroka za to niso mogli pojasniti. Zelo verjetno pa je, da se bo to zgodilo po preoblikovanju dela vlade, saj naj bi se po na referendumu potrjenem novem zakonu o vladi večina športa, razen šolskega, preselila na novo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki naj bi ga vodil Matjaž Han (SD).

Na čelu olimpijskega gibanja odslej Bobinac

OKS bo vodil Bobinac, ki ima štiri desetletja izkušenj v gospodarstvu. Za svoje delo je prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za posebne gospodarske dosežke, dvakrat je bil razglašen tudi za najbolj uglednega menedžerja v državi po izboru agencije Kline & Partner.

Nekdanji dolgoletni predsednik Rokometne zveze Slovenije je podpredsednik Hisense Internationala, pod okrilje te kitajske multinacionalke sodi Gorenje, ki ga je z okrog 10.000 zaposlenimi dolga leta vodil, 17. novembra pa ga je državni zbor potrdil tudi za člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH).

"Prisluhnil bom in povezoval. Tega je morda primanjkovalo in to želim nadgraditi. Strateški cilj, to je šest stebrov v mojem programu, pa je več sredstev za slovenski šport in razvoj športnih organizacij, solidarnostni sklad za manjše članice, medijska podpora za komercialno manj odmevne članice," je srednjeročne načrte orisal 64-letni novi prvi mož OKS in dodal: "Moramo izboriti več športa v šolah, pa da bi tudi trenerji imeli bolj dorečen status in drugačno plačilo, ter več poudarka nameniti paraolimpijskemu športu."

V ospredju evolucija, ne revolucija

Novi prvi mož OKS ne napoveduje revolucije. "Vidim izboljšave, da vzpostavimo kulturo komuniciranja in dialoga za celotno področje slovenskega športa. Športniki in trenerji so srce športa in na terenu sem slišal tudi to, da ta komunikacija ni bila najboljša," je napovedal Bobinac.

Pred volitvami so pismo v njegovo podporo podpisali številni gospodarstveniki, med njimi podpredsednik v Atlantic grupi Enzo Smrekar, ki je bil na listi Bobinca izvoljen za podpredsednika OKS, predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, predsednik uprave Triglava Andrej Slapar, predsednik uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi, predsednik upravnega odbora BTC Jože Mermal, izvršni direktor Hidrie Iztok Seljak, predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec, direktorica Varisa Lendava Sabina Sobočan, glavni podpredsednik skupine Sij Tibor Šimonka, direktor Duola Dušan Olaj, predsednik Združenja Manager Andrej Božič, pa tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Med javnimi viri so najpomembnejši za financiranje športa prav občinski proračuni, na državni ravni pa sta dva stebra, letni program športa za sredstva iz državnega proračuna, želja športa je, da bi se sredstva podvojila na 52 milijonov evrov, ter Fundacija za šport (FŠO). Ta že ima skoraj popoln svet, a mora še izbrati novega predsednika, v letu 2023 pa bo športu namenila 11 milijonov evrov.

Postaviti bo treba tudi merila, da se bo lahko porabilo 150 milijonov evrov sredstev, ki bodo na voljo športu za gradnjo in obnovo objektov, ter pripraviti nov nacionalni program športa za naslednje desetletno obdobje, staremu se rok veljavnosti izteče prihodnje leto.

Prednostni izzivi povečanje finančnih sredstev in skrb za športnike in trenerje

Povečanje finančnih sredstev ter skrb za športnike in trenerje so prednostne naloge, ki čakajo slovenski šport v naslednjem obdobju, če želi zadržati ali celo povečati mednarodno uspešnost ter povečati delež prebivalcev, ki se ukvarjajo z rekreacijo.

Vse to sta sicer imela v programih tudi protikandidata Bobinca na volitvah Janez Sodržnik in Tomaž Barada, slednji je imel v volilni tekmi podporo prejšnjega predsednika Bogdana Gabrovca in tudi dela sekretariata OKS. Sodržnik in Barada sta tudi javno napovedovala, da se bosta za zmago pomerila v drugem krogu, a je Sodržnik izpadel že v prvem, v drugem pa je z umirjeno retoriko slavil Bobinac.

Številni predstavniki športa, tudi nekateri predsedniki panožnih zvez, so izpostavili, da čaka novo vodstvo OKS tudi ponovna vzpostavitev medsebojnega zaupanja in sodelovanja v športu. To je bilo v mesecih burne volilne kampanje močno načeto in v nekaterih delih celo porušeno zaradi številnih obtožb, tudi izsiljevanja, v zameno za glasove, in udarce "pod pasom". Pred vrati dvorane, kjer je v ljubljanskem hotelu Union potekala volilna skupščina OKS, so stali varnostniki.

"Ne glede na razplet volitev si želim, da bi ostali prijatelji med seboj in da bi sledili vrednotam športa, zavezani zastavljenim ciljem. Verjamem v moč sodelovanja in verjamem, da bomo v novem mandatu uspešno prebrodili številne čeri. Pozivam k fair playu in športnemu obnašanju," je tako uvodoma pred volitvami pozval Miro Cerar, lastnik 30 medalj na velikih tekmovanjih ter edini še živeči od dveh individualnih ustanoviteljev OKS.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji