Mok išče načine, kako ruskim in beloruskim športnikom dovoliti nastop na OI

Mok išče načine, kako ruskim in beloruskim športnikom dovoliti nastop na OI
Mednarodni olimpijski komite se je, po posvetovanju z mednarodnimi in nacionalnimi zvezami ter s predstavniki športnikov odločil, da bo preiskal načine, kako bi ruskim in beloruskim športnikom, kljub vojni v Ukrajini, omogočil nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024.
"Nobenemu športniku ne bi smeli preprečiti tekmovanja zgolj zaradi njegovega potnega lista," je MOK v sredo med razlogi za vrnitev zapisal v izjavi za javnost. "Zato bi morali dodatno preiskati poti, kako športnike vrniti na tekmovanja pod strogimi pogoji," so še dodali, potem ko so opravili razgovore z mednarodnimi zvezami in s svojimi članicami med 17. in 19. januarjem.

Pogoji za udeležbo Rusov in Belorusov vključujejo spoštovanje olimpijske listine in sankcij, ki vključujejo prepoved prikazovanja zastave, predvajanja himne, barv ali katerih koli drugih ruskih in beloruskih simbolov na športnih prireditvah. Vrh olimpijskega gibanja je sicer že 9. decembra odprl vrata za vrnitev športnikov iz Rusije in Belorusije na mednarodna tekmovanja kljub nadaljnji invaziji Rusije na Ukrajino.

Predsednik MOK-a Thomas Bach je v zadnjem času večkrat dejal, da športa ne bi smeli politizirati in da ruskih športnikov ne bi smeli kaznovati zaradi vojne v njihovi državi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v torek znova dejal, da nasprotuje udeležbi ruskih športnikov na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji